Nagyvilág

Csomagolhat az RMDSZ

Mintegy ezer romániai magyar tisztségviselőnek, közöttük mintegy 170 Bukarestben dolgozónak került veszélybe a munkahelye, miután a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) ellenzékbe került a november 30-i parlamenti választások után - írja a kolozsvári Krónika és a bukaresti Új Magyar Szó napilap keddi számában.

A bukaresti kormányhivatalokban dolgozó nagyjából 170 RMDSZ-es közül egyelőre valamivel több mint húsznak a tisztségét érinti a kormányváltás, Kovács Péter az Országos Ifjúsági Hatóság (ANT) elnöke szerint. Ő maga is érintettje a kormányváltást követő személycseréknek, mivel az általa vezetett intézmény beolvad a leendő román ifjúsági és sportminisztériumba.

Ennek következtében 2009 januárjában megszűnik Kovács Péter ANT-elnöki mandátuma. Mivel a közhivatalokban dolgozó RMDSZ-esek egy része versenyvizsgával nyerte el állását, és munkaszerződése határozatlan időre szól, nekik gyors elbocsátásától nem kell tartaniuk.

A távozó tisztségviselők egy része visszatér korábbi munkahelyére, mások új foglalkozás után néznek.

A Krónika megszólaltatott néhány RMDSZ-es politikust további terveiről. Tánczos Barna, a szállításügyi minisztérium leköszönt államtitkára Csíkszeredában kíván saját céget alapítani.
Pásztor Gabriella, volt oktatási államtitkár eredeti munkahelyére tér vissza, magyar nyelv és irodalom szakos tanár lesz a nagyváradi kilences számú, más nevén George Cosbuc általános iskolában. E mellett a Bihar megyei tanfelügyelőségen a magyar és a roma oktatásért felelős tanfelügyelő lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik