Nagyvilág

Fehéroroszország gázt kér az elismerésért

Fehéroroszország a grúz szakadár területek, Dél-Oszétia és Abházia függetlenségének elismerését ígéri arra az esetre, ha Oroszország mérsékelt áron szállít neki földgázt 2009-ben - írta hétfői számában a Kommerszant című orosz gazdasági lap.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfőn találkozik Moszkvában Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel, és a tárgyalások napirendjén mindenekelőtt a jövő évi orosz gázszállítások kérdése szerepel – írja az MTI.

A meg nem nevezett forrásokra hivatkozó lap tudni véli, hogy Minszk, cserébe a mérsékelt gázárakért, valamint a pénzügyi válság nyomán kialakult helyzet orvoslására szánt rubelhitelért, hajlandó lenne Oroszországnak részesedést eladni a gáztranzitot felügyelő fehérorosz állami cégből, a Beltranszgazból.

Lukasenka már korábban kijelentette, hogy kész elismerni a Grúziától elszakadni akaró tartományokat, de eddig ez a gyakorlatban nem történt meg. Dél-Oszétiát és Abháziát eddig Oroszországon kívül csak Moszkva latin-amerikai szövetségese, Nicaragua ismerte el.

Fehérorosz illetékesek 2009-ben 160 dolláros gázárra számítanak 1000 köbméterenként, szemben a jelenlegi 128 dollárossal. Orosz illetékesek viszont arra utaltak, hogy az ár nem lesz kevesebb 200 dollárnál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik