Nagyvilág

Etnikai paktumot ajánl az RMDSZ

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem politikai, hanem etnikai alapon kíván együttműködni a román pártokkal - jelentette ki Markó Béla, az RMDSZ elnöke.

A politikus a szervezet belső parlamentjeként működő Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) marosvásárhelyi ülésén beszélt erről. Markó szerint különbséget kell tenniük a román pártok között, de elsősorban nem jobboldaliságuk vagy baloldaliságuk alapján, hanem abból kiindulva, hogy melyik hogyan közelíti meg a magyar közösség problémáit, melyik kínál eszközöket is ezeknek a megoldására. Ezért attól függetlenül, hogy az RMDSZ éppen kormányon van-e, eleve részvételi arányt kellene megállapítani a magyar tisztségviselők számára „a legmagasabb szinttől kezdve mindenütt”.

Az RMDSZ-nek a nem kívánt ellenzéki szerepben meg kell keresnie az eszközöket arra, hogy az eddigi törvényes keretek ne szűküljenek, az anyanyelvű oktatási intézmények tovább működjenek, és etnikai alapon egyetlen magyar embert se tegyenek ki az állásából. „A feladat egyértelmű: megerősíteni szövetségünk érdekképviseleti és érdekvédelmi jellegét, megtartani, amit eddig megszereztünk, továbbépíteni helyi közösségeinket, küzdeni új jogokért, és dolgozni egy másfajta román-magyar partnerségért” – mondta Markó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik