Nagyvilág

Ünneplik Malajziában Bush dobálóját

A malajziai külügyminiszter megdicsérte azt az iraki újságírót, aki a múlt hét végén egy bagdadi sajtóértekezleten cipőt dobott George Bush amerikai elnök felé.

Rais Yatim szerint ez volt a leglátványosabb bosszú Irak amerikai megszállásáért. „Az a cipődobálás a legjobb tömegpusztító fegyver az ellen a vezető ellen, aki kitalálta ‘a gonosz tengelye’ kifejezést, és azt Iránra, Irakra és Észak-Koreára alkalmazta” – jelentette ki a miniszter az ENSZ fennállásának 63. évfordulója alkalmából pénteken Kuala Lumpurban rendezett vacsorán.

A túlnyomórészt muzulmán lakosú Malajzia mindvégig ellenezte Irak amerikai megszállását, noha támogatja Washingtonnak a terrorizmus elleni globális küzdelmét.

Muntaszir az-Zaidi, az al-Bagdadíja televízió riportere Bush Irak-politikája miatti tiltakozásként dobta mindkét cipőjét egymás után az elnök felé. „Kutyának” nevezte Busht, aki szerinte irakiak ezreinek a haláláért tehető felelőssé. Kedden – miután vizsgálóbíró elé állították, és beismerte tettét – előzetes letartóztatásba helyezték. A vizsgálóbíró elutasította azt a kérelmet, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezzék.

Az iraki legfelsőbb igazságügyi tanács szerint ha vádat emelnek ellene, akár 15 évig terjedő börtönbüntetést is kaphat. Bátyja szerint az újságírót az iraki biztonsági szolgálatok bántalmazták. Kar- és bordatöréssel került kórházba kedden, emellett megsérült a szeme és a lába is – mondta.

A vasárnapi eset óta a térségben sokan hősként tekintenek Zaidira, akinek cselekedete rendkívül súlyos sértésnek számít az arab világban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik