Nagyvilág

Bírálja a szlovák sajtó tanügyi törvény elutasítását

Egyértelműen bíráló hangnemben ír a szlovákiai sajtó szombaton arról, hogy Ivan Gasparovic államfő nem volt hajlandó aláírni a módosított oktatásügyi törvényt, amely lehetővé tette volna a földrajzi megnevezések anyanyelvű használatát a szlovákiai kisebbségi tankönyvekben.

„A magyar tankönyvekről megkötött törékeny kompromisszum három hétig sem bírta ki. Az elnök összetörte. Nem ügyetlenségből. Engedelmességből. Mindezt tulajdonképpen a faragatlan (Ján) Slota intézte el. December 3-án felkereste Gasparovicot és megmondta neki, hogy a törvényt le kell állítani. Máskülönben azt kockáztatja, hogy a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) nem tudja őt támogatni az elnökválasztáson (már a láthatáron vannak). A döntés már akkor megszületett. Gasparovic megtörölte homlokát és engedelmesen támogatásáról biztosította Slotát és Ján Mikolajt” – írja a Pravda az SNS vezetőjére és oktatási miniszterére utalva.

„Slota és Gasparovic álláspontjában nincs semmi hazafias, semmi nemzeti. Éppen fordítva. Az SNS egyszerűen gondolkodó vezetői az ő átlátszó elnökjelöltjükkel komolyan megkárosították Szlovákia érdekeit. Bután és feleslegesen. Csak azért, mert erősnek érezték magukat” – szögezi le a szerző.

A Fico által kikényszerített kompromisszum ugyanis erősítette az államnyelvet, mert a tiszta magyar tankönyvekbe kötelezően bevezette a kétnyelvűséget – áll az újságban, amely szerint az elnöki vétó azt jelenti, hogy a magyar tanulók továbbra is mindent magyarul fognak tanulni, mert Mikolaj új tankönyvei a szemétkosárban kötöttek ki. Az iskolák tömegesen visszaadták őket. És ami hasonló rossz: a Fico által Gyurcsánynak ajánlott megállapodás felrúgása gyengíti Szlovákia diplomáciai pozícióját és erősíti ellenfelét.

Gasparovic döntésének indoklásából kitűnik, hogy az államfőnek a törvénnyel kapcsolatban semmi sem világos, állítólag semmit sem ért. „Ha ez nem lenne olyan nagyon szomorú, akkor bizony vicces lenne” – írja a Sme című liberális napilap.

A Sme egy másik jegyzetének szerzője úgy véli, hogy a vita még hasznos is lehet. A vitát a Slotától Caplovic kormányfő-helyettesig felsorakozó nacionalisták ugyan mesterségesen keltették, de nem feleslegesen. Ezek a viták egyrészt mozgósítják a nacionalistákat, másrészt elterelik a figyelmet az államvagyon folyamatos szétlopásáról. Gasparovic tehát csak látszólag döntött a Smer ellenében. Az állami vagyon szétlopása terén a koalíció összetart. „Minél hosszabb ideig él a tankönyvvita, annál kevesebb figyelem és fény terelődik a tolvajokra” – szögezi le véleményformáló szlovák lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik