Nagyvilág

Solana: ne a szélsőségesek alakítsák a politikát

Javier Solana szerint Obama megválasztásával erősödni fog az Egyesült Államok és Európa viszonya, és kiemelt figyelmet szentelnek majd Közép-Európának. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője fontosnak tartja az Oroszországgal kialakítandó partnerségi viszonyt, a magyar-szlovák konfliktussal kapcsolatban pedig elmondta: ezt a két országnak kell rendeznie. Exkluzív interjú a FigyelőNeten.

A legutóbbi amerikai elnökválasztás eredményét látva mit gondol, merre változik az Egyesült Államok és az Európai Unió viszonya?

A Demokrata Párt kongresszusi többségével Barack Obama erős pozícióban lesz ahhoz, hogy végrehajtsa azokat a változtatásokat, amelyeket a választási kampányában meghirdetett. A megválasztott amerikai elnök beszédei egyértelműen arra utalnak, hogy az Egyesül Államok vezető szerepet fog játszani az új globális kihívások kezelésében.

Mit gondol, Magyarországnak milyen szerepe lehet mindebben?

Magyarország – az EU valamennyi tagállamához hasonlóan – azt várja, hogy Obama elnökként megerősíti az együttműködést Európával, valamint a párbeszédet az EU-val, illetve megújítja a transzatlanti partnerséget. Uniós tagként Magyarország természetesen a maga részéről szerepet fog játszani ebben a folyamatban. Tudom, Magyarország – a legutóbbi nagy csatlakozási hullám részeseként és közép- és kelet-európai államként – azt várja, hogy az új amerikai adminisztráció kiemelt figyelmet szenteljen az együttműködésnek Európa ezen részével. Továbbmenve kelet felé, az Egyesült Államoknak és Magyarországnak egyaránt stratégiai érdeke a béke és biztonság Afganisztánban, és tudom hogy Budapest készen áll folytatni részvételét a NATO erőfeszítéseiben e cél érdekében.

Az EU egyetértett a stratégiai kapcsolatok folytatásában az Orosz Föderációval. Ön úgy véli, Magyarország képes bármilyen jelentős szerepet játszani ebben a folyamatban a jövőben?

A politikai és gazdasági egymásra utaltság az EU és Oroszország között fontos szempont az unió Moszkvával kapcsolatos álláspontjában. Magyarország – az összes uniós tagállamhoz hasonlóan – úgy hiszi, hogy a konfrontáció Oroszországgal nem járható út az új geopolitikai keretek között. Nincs alternatívája az Oroszországgal való párbeszédnek és együttműködésnek. Ez persze nem jelenti azt, hogy Moszkva augusztusi, aránytalan katonai akcióját el lehetne nézni, vagy bármilyen módon legitimálni. Abban egyetértettünk, hogy újra kell indítani a tárgyalásokat Oroszországgal az új Partnerségi és Együttműködési Egyezményről, a kölcsönös érdekek miatt, amelyek összekötik az Uniót az Orosz Föderációval. Mindazonáltal az augusztusi események fényében a párbeszéd folytatása nem jelenti a „megszokott ügymenethez” való visszatérést.

Hogyan értékeli a tárgyalásokat?

Különösen fontos, hogy a tárgyalások során az EU őrizze meg egységét, világosan kövesse érdekeit és képviselje egyhangúan az unió közös értékeit és elveit.

Javier Solana Gyurcsány Ferenccel (Fotó: MTI)

Javier Solana Gyurcsány Ferenccel (Fotó: MTI)

Magyarország és Szlovákia kapcsolata meglehetősen feszültté vált az elmúlt hónapokban. A magyar kormány képviselői az Európai Uniót közvetítő szerepre kérik. Mit gondol, ez lehetséges?

Nagyon fontos, hogy a magyar és szlovák kormány konszenzusra jusson azokban a lépésekben, amelyek a szélsőségesek tevékenységéből származó feszültségek csillapítására irányulnak. Mindkét ország felelőssége, hogy megakadályozza saját szélsőségeseit abban, hogy politikájukat alakítsák. Nagyon örülök, hogy a magyar miniszterelnök nemrég találkozót kezdeményezett szlovák kollégájával. Nagyon fontos, hogy Magyarország és Szlovákia, mint az unió tagjai, jó szomszédsági viszont építsenek ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik