Nagyvilág

A romániai magyarok inkább Basescuban bíznak

Sokat javult az utóbbi 11 év alatt a román és a magyar közösségek közötti kapcsolat Romániában - derül ki a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet felméréséből, amelyet Etnikumközi viszonyok címmel csütörtökön, a kisebbségek napján hoztak nyilvánosságra.

Az intézet munkatársai egy 1997-es közvélemény-kutatást ismételtek meg, amelyben a kisebbségeket és a többségi lakosságot kérdezték, hogyan vélekednek egymásról, a köztük lévő kapcsolatról. A több erdélyi magyar újság által is pénteken közölt felmérés adatai szerint míg 11 évvel ezelőtt a magyarok háromnegyede érezte úgy, hogy konfliktusok uralják a viszonyt, idén ez az arány 30 százalékra csökkent.

A kutatásból az is kiderül, hogy a romániai magyarok közül valamivel többen bíznak Traian Basescu államfőben, mint Markó Bélában, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökében.

A magyarok emellett általában jobban hisznek a politikusoknak, mint a románok, és az intézmények hatékonyságát is többre értékelik. Az erdélyi románok többsége egyébként megbízhatóbbnak tartja a magyarokat, mint saját nemzetét.

Márton Árpád, az RMDSZ parlamenti képviselője a kutatással kapcsolatban az Agerpress hírügynökségnek kifejtette: az elmúlt időszak felmérései azt mutatják, hogy az emberek ilyen alkalmakkor mást mondanak, mint amit gondolnak. “A romániai emberek nem szokták meg, hogy a valós véleményüket mondják, ezért igen nagy a közvélemény-kutatások hibaszázaléka” – tette hozzá a politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik