Nagyvilág

Kiengedték a RAF-terroristát

Szabadlábra került Christian Klar, az egykori német szélsőbaloldali Vörös Hadsereg Frakció (RAF) többrendbeli gyilkosság miatt többszörös életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt terroristája - közölte pénteken az elítélt ügyvédje.

Az 56 éves Klar 26 évi börtönélet után pénteken távozhatott a bruchsali büntetés-végrehajtási intézetből. “Most maga fogja meghatározni, mit és hol fog csinálni” – mondta a volt terrorista hamburgi ügyvédje.

Az illetékes stuttgarti tartományi bíróság november végén úgy határozott, hogy Klar – az ehhez szükséges legkevesebb börtönidő letöltése után – 2009. január 3-án feltételesen szabadlábra bocsátható, miután a bírák semmilyen veszélyét nem látják a visszaesésnek.

A német jogrend szerint 26 börtönév után a legsúlyosabb bűncselekményeket elkövetőknek is kell még egy esélyt adni az újrakezdésre. Az elmúlt években már több volt RAF-gyilkos kapott ilyen esélyt, most pedig – hosszas huzavona után – Klarra került a sor. Ő ugyanis már korábban kegyelemért folyamodott Horst Köhler államfőhöz, aki a kérvényt elutasította.

Klar azért szabadulhatott a januári határidőnél korábban, mert a börtönben dolgozott, és az így megtakarított szabadsága révén korábban távozhat.

Az egykori terrorista minden más RAF-tagnál hosszabb időt töltött a börtönben. 1985-ben ítélték életfogytiglanra kilencszeres gyilkosság miatt, majd 1992-ben újabb ítéletet hoztak ellene.

A német közvéleményt mélyen megosztotta Klar szabadon engedése, mert a volt terrorista semmilyen megbánást nem mutat, és a merényletek részleteire vonatkozó ismereteit nem hajlandó megosztani az igazságszolgáltatással.
Christian Klar szabadon bocsátása után már csak egy RAF-terrorista ül rácsok mögött, Birgit Hogefeld.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik