Nagyvilág

A homoszexuálisok büntethetősége ellen küzd az ENSZ

A homoszexualitás büntetése ellen emelte fel a szavát 66 ország az ENSZ-hez intézett történelmi jelentőségű felhívásával. A világ 77 országában ugyanis tilos, ebből következően büntetendő az azonos neműek közötti nemi kapcsolat, hét országban ráadásul halálbüntetést szabnak ki miatta.

A felhívás kezdeményezője Rama Yade, Franciaország emberi jogok ügyében illetékes államtitkára. A világszervezet 192 tagországból álló közgyűléséhez Jorge Arguello argentin ENSZ-nagykövet nyújtotta be a dokumentumot New York-i idő szerint csütörtökön.

A felhívás csak az aláíró országokat kötelezi, viszont a közgyűlésnek napirendre kell majd vennie a homoszexuálisok, a leszbikusok, a biszexuálisok és a transzneműek jogainak kérdését.

Amerika és Kína sem csatlakozott

A hatvanhat aláíró ország között van az összes európai uniós tagország, Brazília, Izrael és Japán. Nem csatlakozott hozzá többek között az Egyesült Államok, Oroszország és Kína.

A felhívás az emberi jogok egyetemességére hivatkozik, és az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát idézve megerősíti: az egyenlő bánásmód elve megköveteli, hogy az emberi jogok a nemi irányultságtól és a nemi identitástól függetlenül is megillessenek minden embert.

A hatvanhat ország elítéli az emberi jogoknak a szexuális irányultságon vagy a nemi identitáson alapuló megsértését, különösen azt, ha miatta halálbüntetést szabnak ki, ítélet nélküli, azonnali vagy önkényes kivégzést hajtanak végre.

Elítélik a kínzást és a jogfosztást

Elítélik az emiatt eszközölt kínzást vagy az egyéb kegyetlen, embertelen, megalázó bánásmódot, az önkényes őrizetben tartást, a gazdasági, a szociális, a kulturális és különösen az egészségügyi ellátáshoz fűződő jogoktól való megfosztást.

A francia államtitkár a felhívás felolvasását követő tanácskozáson elismerte, hogy nehéz feladat lesz a homoszexualitás büntetésének felszámolása, hiszen a felhíváshoz való csatlakozásért indított hadjáratuk során “időnként értetlenséggel, hovatovább nyílt ellenségességgel, boszorkányüldözéssel találkoztak”.

Vatikán: nem a tiltásra és a házasságra is

Sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy a homoszexualitást még mindig 77 országban büntetik, köztük hétben (Szaúd-Arábiában, az Egyesült Arab Emírségekben, Iránban, Mauritániában, Nigériában, Szudánban és Jemenben) halállal.

A szöveggel szemben, az előkészítés szakaszában több arab ország és a Vatikán is elutasító álláspontra helyezkedett. A Vatikán szerint a homoszexualitás büntetésének tiltása jogos cél, de az azonos nem iránt vonzódók diszkriminációjának elítélése az egyházi állam szemében felidézi annak veszélyét, hogy a felhívás támogatja a melegházasság intézményét, a meleg párok általi örökbefogadást vagy a számukra történő mesterséges megtermékenyítést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik