Nagyvilág

Obama papját kifogásolják Amerikában

Hangadó liberális körök az első komoly bírálatot fogalmazták meg Barack Obama megválasztott amerikai elnök egy döntése kapcsán: elfogadhatatlannak tartják, hogy egy, általuk jobboldalinak tekintett evangéliumi keresztény pap mondjon imát az elnök beiktatásakor - jelentette csütörtökön a CNN hírtelevízió.

A leendő elnök Rick Warrent, az egyik legbefolyásosabb amerikai vallási vezetőt választotta ki a megtisztelő szerepre, ő fog imát mondani a beiktatás előtt.

Warren – a kaliforniai baptista Saddleback Church alapítója – a globális szegénység leküzdéséért és az AIDS terjedése ellen küzd, sokszor felemelte szavát különböző jogsértések miatt. Ugyanakkor úgynevezett szociális konzervatív nézeteket vall, ellenzi az azonos neműek házasságát, az abortuszjogot és az őssejtkutatást, ami sokaknak nem tetszik a Demokrata Pártban, különösen annak liberális szárnyában.

Kathryn Kolbert, az Amerikai Út Népe nevű liberális jogvédő csoport elnöke azt mondta, csalódott Obama döntésében, szerinte olyan valakit kellett volna választani a radikális Warren helyett, aki jobban képviseli a főáramba eső amerikai értékeket.

Akinek az az illúziója támadt, hogy Obamának érdeke a homoszexuálisok jogegyenlőségének biztosítása, most felébred – idézte Andrew Sullivan kommentátort a hírtévé.

Joe Solmonese, az Emberi Jogi Kampány nevű csoport elnöke egyenesen arra szólította fel Obamát, hogy változtassa meg döntését. A Huffington Post, az egyik vezető liberális hírportál úgy fogalmazott: ez az első valódi törés Obama és a progresszív erők között.

Linda Douglass, Obama szóvivője védte a döntést, mondván, hogy ez lesz az amerikai történelem legnyitottabb, mindenki számára legbefogadóbb beiktatási ünnepsége. Hozzátette, Obama nyilvánvalóan nem ért egyet a pappal az azonos neműek jogainak kérdésében, de a leendő elnöknek mindig arra törekedett, hogy közös hangot találjon azokkal is, akik bizonyos ügyekben eltérő nézeteket vallanak. Mint mondta, a szegények, a rászorulók, az AIDS-betegek megsegítése közös céljuk.

Rick Warrent a Time magazin néhány éve a 25 legbefolyásosabb evangéliumi vezető egyikének nevezte, akit sokan a legendás Billy Graham utódának, Amerika “új tiszteletesének” tartanak. A Cél vezérelte élet című könyve több mint 20 millió példányban kelt el 5 év alatt. Az idei elnökválasztáson Obama és a republikánus elnökjelölt, John McCain is ellátogatott egyházának egy fórumára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik