Nagyvilág

Megvannak a román miniszterek

Kijelölte kilenc miniszterét a román nagykoalíció egyik tagja, a Demokrata Liberális Párt (PD-L), amelynek listáján több egykori tárcavezető is található.

A november 30-i választások két első helyezettje, az egyenként több mint 30 százalékot szerzett és egymással koalícióra lépő (PD-L) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) szerdán osztotta fel egymás között a tárcákat. A két alakulat csütörtökön külön-külön ülésezett, hogy döntsön arról, mely személyekkel kívánják betölteni ezeket a tisztségeket. A PD-L már be is jelentette, kik lesznek a miniszterei.

Eszerint a pénzügyminisztérium élére Gheorghe Pogeát jelölik, aki már a leköszönő Tariceanu-kabinetnek is rövid ideig tagja volt, ugyanúgy, mint a regionális fejlesztési és lakásügyi tárca élére jelölt Vasile Blaga, a gazdasági miniszternek javasolt Adriean Videanu, illetve a közlekedési miniszternek jelölt Radu Berceanu.

A demokraták a védelmi tárca élére Mihai Stanisoarát, Traian Basescu államfő egyik tanácsadóját javasolták. Az ifjúsági és sportminiszter várhatóan Monica Iacob Ridzi volt európai parlamenti képviselő lesz, a kulturális szaktárcát pedig Theodor Paleologu vezeti majd. A hírközlési minisztérium élére Gabriel Sandu kerülhet, az idegenforgalmi miniszter pedig Basescu másik volt tanácsadója, Elena Udrea lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik