Nagyvilág

Kovács László zöld adócsomagot készít

A jövő év elejére elkészülő "zöld adócsomag" célja az, hogy a minap elfogadott uniós klímacsomaggal összhangban elősegítse a hatékony energiagazdálkodást - hangsúlyozta Kovács László, az EU adó- és vámügyi biztosa, az Európai Parlament gazdasági bizottságának tagjaival való strasbourgi találkozóján.

Mint arról a biztos beszámolt, a “zöld adócsomag” részeként felülvizsgálják az energiaadózási irányelvet, amely így kiegészíti majd az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerét (ETS).

Kovács László ezen túl javasolni fogja kedvezményes adózási feltételek biztosítását az energiahatékony termékek és szolgáltatások számára. A kedvezmények pontos köre és igénybe vételük módja azonban még további egyeztetéseket igényel.

Kovács a találkozón kiemelte a kedvezményes áfakulcsokról szóló javaslat fontosságát, hangsúlyozva, hogy 18 tagállamban kisvállalkozások tömege kerülhet nehéz helyzetbe, ha 2010 után megszűnik a lehetőség kedvezményes áfakulcsok alkalmazására a nagy élőmunkaigényű szolgáltatások esetében. Emlékeztetett arra, hogy a csökkentett kulcsok alkalmazása a tagállamok számára nem kötelező, csupán lehetőség, amivel szabadon élhetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik