Nagyvilág

Kivonulnak a britek Irakból

Nagy-Britannia július végéig kivonja katonái zömét Irakból - közölte csütörtökön a londoni parlament alsóházában Gordon Brown brit kormányfő.

Brown a csapatkivonási menetrend tervezetét ismertetve azt mondta, hogy legkésőbb május 31-ig a kontingens küldetésében alapvető változás következik be, és ezt követően kezdik meg a katonák gyors hazatelepítését. A jelenleg Irakban állomásozó 4100 brit katona közül kevesebb mint 400-an július 31-e után is az arab országban maradnak, és többségük haditengerészeti gyakorlaton vesz részt iraki tengerészek kiképzése céljából.

Brown egy nappal bagdadi tárgyalásai után közölte ezt a törvényhozásban. Núri al-Máliki iraki kormányfővel megegyezett abban, hogy a két ország közötti partnerség a brit csapatok távozása után is fennmarad, és “új dimenziókat öltve” folytatódik tovább.

A brit katonák többsége a dél-iraki Bászra kikötővároshoz közeli támaszponton állomásozott. A hasonnevű tartomány katonai ellenőrzését már egy éve az iraki hadsereg végzi. A britek azóta lényegében az iraki erők kiképzését segítik.

Nagy-Britannia – az Egyesült Államok leghűségesebb szövetségeseként – egy időben 46 ezer katonát állomásoztatott Irakban. A brit közvélemény tiltakozása miatt azonban fokozatosan leépítették a harci alakulatokat. Az arab országban 2003 óta a brit hadsereg 178 tagja halt meg.

Brown csapatkivonási bejelentését a brit ellenzéki erők üdvözölték ugyan, de David Cameron konzervatív vezető “független vizsgálatot” kért a szigetországban nagyon népszerűtlen iraki háborúról, hogy London levonhassa a tanulságokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik