Nagyvilág

Irakban halt meg a legtöbb újságíró

Idén is Irakban halt meg a legtöbb újságíró hivatása gyakorlása közben - közölte csütörtökön a New York-i székhelyű The Committee to Protect Journalists (CPJ) nevű szervezet.

Az újságírók védelmét feladatának tekintő csoport adatai szerint már hatodik éve Irak a legveszélyesebb hely a sajtó számára.
A tavalyi 65 után idén 41 újságíró vesztette életét munkája közben világviszonylatban. Közülük 11 Irakban, ahol javult a helyzet: ugyanis 2007-ben és 2006-ban is 32 sajtós halt meg.
A második legveszedelmesebb ország az újságírók számára idén Pakisztán volt, ahol 5-en haltak meg. Indiában 4, Grúziában 3 és Thaiföldön szintén 3 sajtós vesztette életét.

Az Irakban életüket vesztő újságírók mindegyike a helyi médiának dolgozó iraki állampolgár volt. A CPJ szerint ez egyrészt azt tükrözi, hogy nyugodtabb a helyzet, másrészt azt, hogy csökkent a nyugati sajtó jelenléte. Az is szerepet játszott, hogy a szunnita törzsi vezetők az al-Kaida terrorhálózat ellen fordultak.

A CPJ két iraki újságíró halálát emelte ki: Sihab al-Tamimit, az Iraki Újságíró Konzorcium vezetőjét Bagdadban lőtték le, Soran Mama Hamát, a Livin magazin riporterét pedig azután gyilkolták meg, hogy a kirkuki prostitúcióról és korrupcióról tudósított.

Két-két újságíró halt meg Srí Lankán, Szomáliában, Afganisztánban, a Fülöp-szigeteken és Oroszországban, egy-egy sajtós vesztette életét Bolíviában, Kambodzsában, Horvátországban, Izraelben és Mexikóban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik