Nagyvilág

Elítélte Oroszországot az EP

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön Strasbourgban elfogadott állásfoglalásában elítélte az emberi jogok védelmezői ellen intézett oroszországi támadásokat.

Az állásfoglalás egyik indoka az volt, hogy az Anna Politkovszkaja újságírónő meggyilkolását követő nyomozás és per komoly aggodalomra ad okot az átláthatóság és a jogállamiság tiszteletben tartása tekintetében, hiszen a brutális gyilkossággal kapcsolatos nyomozást nem sikerült kielégítő módon lezárni.

Az EP döbbenetét fejezte ki amiatt, hogy a perből a tévés újságírók ki vannak zárva. A parlament elvárja, hogy a bíróság ne csupán azt állapítsa meg, hogy ki követte el és ki segítette a gyilkosságot, de egyúttal azt is, hogy ki rendelte el Anna Politkovszkaja megölését.

Az állásfoglalásban rámutatnak arra, hogy az emberi jogok, a jogállamiság és a demokrácia továbbra is az EU és Oroszország kapcsolatának központi kérdése. Felszólítják az orosz hatóságokat, hogy tartsák be az Emberi Jogok Európai Bírósága által hozott valamennyi határozatot.

Az EP-képviselők elítélték a sztálinizmus bűneinek feltárására törekvő Memorial szervezet szentpétervári irodájában december 4-én tartott házkutatást. Felkérték az orosz hatóságokat és a szentpétervári ügyészséget, hogy haladéktalanul juttassák vissza a Memorial kutatási és tájékoztatási központnak a házkutatás során lefoglalt 11 merevlemezt és CD-ket.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a moszkvai Emberi Jogi Iroda szerint faji, nemzeti, vallási hovatartozásuk, illetve nemi irányultságuk miatt ebben az évben több mint száz ember vesztette életét, az idegenek és a másság elleni gyűlölet erősödik, a gyűlöletből eredő bűncselekményeket pedig az orosz hatóságok nem üldözik elég hatékonyan.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik