Nagyvilág

Bojkottal válaszolnak a horvátok a vétóra

Sokan a Szlovéniából származó árucikkek bojkottjával reagálnak Horvátországban arra, hogy a szlovén miniszterelnök bejelentette: megvétózza a horvát uniós csatlakozási tárgyalások folytatását.

A Mercator nevű szlovén kereskedelmi vállalat egy zágrábi üzletében öt véletlenszerűen kiválasztott vásárlóból három azt mondta, hogy a jövőben máshol fog vásárolni, és kerülni fogja a szlovén árukat. Egyikük még azt is kijelentette, hogy ezentúl síelni sem Szlovéniába fog járni – írta a Jutarnji list című horvát napilap csütörtöki számában.

A ljubljanai Finance című gazdasági lap szerint a szlovén vállalatok attól tartanak, hogy akár 30 százalékkal is visszaeshetnek az eladások Horvátországban. Sinisa Rodin zágrábi jogászprofesszor azt javasolta, hogy Horvátország vonja vissza a horvát ingatlanpiac megnyitását a szlovén állampolgárok előtt, és így vágjon vissza – értesült a Vecernji list című horvát újság.

Borut Pahor szlovén miniszterelnök szerdán közölte, hogy vétót emel a horvát uniós csatlakozási tárgyalások folytatása ellen, mert fenntartásai vannak tizenegy fejezettel kapcsolatban. Szlovénia azt szeretné, hogy Horvátország nyilvánítsa ki: az EU-tárgyalásokon bemutatott dokumentumokkal nem próbálja megelőlegezni a szlovén-horvát határvita saját elképzelése szerinti megoldását. Eddig azonban nem született ilyen nyilatkozat.

Ivo Sanader horvát miniszterelnök élesen reagált szlovén kollégája bejelentésére, és példátlannak nevezte Ljubljana lépését az uniós csatlakozási tárgyalások történetében. Sanader szerint Szlovénia a vétóval árt a jószomszédi viszonynak, megsérti a szolidaritás és a közösség elvét, amely az EU alapját adja. Hangsúlyozta, hogy Zágráb nem enged a határvita kérdésében, és „nem akarja területtel megvásárolni az uniós tagságot”. A parlamenti pártok vezetőivel tartott tanácskozást követően kijelentette: Horvátország eltökélt abban, hogy a vétó ellenére a terveknek megfelelően, 2009-ben lezárja a csatlakozási tárgyalásokat.

A csatlakozási tárgyalások következő fordulóját december 19-re tűzték ki. Az újabb fordulóban akár tíz fejezet megnyitására és négy-ötnek a lezárására is sor kerülhetett volna. A szlovén vétó miatt az Európai Unió tagállamainak nagykövetei csütörtökön Brüsszelben úgy döntöttek, hogy mindössze egyetlen egy fejezetet (egységes piac) nyitnak meg. A nagykövetek emellett a tárgyalt fejezetek közül hármat lezártnak nyilvánítottak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik