Nagyvilág

Bezárnák Guantanamót

Robert Gates amerikai védelmi miniszter arra kérte a Pentagont, dolgozzon ki tervet a vitatott guantánamói börtön bezárására - közölte szóvivője, Geoff Morrell.

Gates, akit Barack Obama megválasztott elnök is megtart a védelmi tárca élén, arra kérte csapatát, hogy dolgozzon ki javaslatot a bezárás mikéntjére – közölte sajtótájékoztatóján Morrell.

A javaslatnak tartalmaznia kell a börtön bezárásával és a foglyok elszállításával kapcsolatos feladatokat, biztosítva, hogy megvédik az amerikai népet egyes veszélyes emberektől – tette hozzá a szóvivő.

Barack Obama jelezte, hogy be akarja záratni a kubai amerikai tengerészeti támaszponton működő börtönt. A védelmi miniszter kész segíteni, hogy megoldást találjanak erre a kényes kérdésre – mondta Morrell.

A guantánamói fogolytábort megnyitása – 2002 januárja – óta bírálják. A börtönt azért hozták létre, hogy ott őrizzék az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatba hozott személyeket, illetve a tálibokat. Jelenleg mintegy 250 foglyot őriznek itt. A börtön a 2001. szeptember 11-i merényletek után George Bush elnök által meghirdetett “terrorizmus elleni háború” túlkapásainak jelképé vált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik