Külföld

Agresszív ellenzékiséget várnak az RMDSZ-től

admin
admin

2008. 12. 15. 12:43

Tizenkét év kormányzás után került ellenzékbe a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), amelynek el kell sajátítania az agresszív ellenzék szerepét, és át kell rendeznie prioritásait - írta hétfőn a romániai magyar sajtó.

A Krónika című napilap szerint az RMDSZ feladata most az, hogy minél hamarabb elsajátítsa az agresszív ellenzék szerepét, számon kérje a hatékony válságkezelési és decentralizációs programot a kormányon. Ha pedig azt tapasztalja, hogy a kisebbségi kérdésben a „szlovakizálódás” jelei mutatkoznak, eddigi visszafogottságát félretéve a lehető leghangosabban és leghatározottabban tárja a nemzetközi nyilvánosság elé – olvasható a Krónikában.

Az Új Magyar Szó szerint az RMDSZ nem tehet egyebet, mint át kell rendeznie prioritásait, és a kormánypozícióból megvalósítható célokról le nem mondva, meg kell teremtenie a magyar közösségen belül a konszenzust az autonómiatörekvések sokkal merészebb és hatékonyabb érvényesítéséhez. A lap szerint a történelem is azt fogja igazolni, hogy az RMDSZ-szel nem csupán a szociáldemokraták bántak el, hanem „a diadalmas tűz-víz szövetség is, élén az államelnökkel”.

A kolozsvári Szabadság szerint az RMDSZ „ismét könnyen a kormányzás cselekvő részesévé válhat, sőt a mostanihoz képest sokkal jobb tárgyalási pozícióból lépheti át újból a hatalom kapuját, amennyiben bekövetkezik a nagykoalíció bukása”. A cikk szerzője szerint az RMDSZ-nek most azt kell főként bizonyítania, hogy a hatalom berkein kívül is képes megőriznie egységét és erejét a romániai magyarság körében.

A Háromszék című székelyföldi napilap szerint „sok út bezárul az RMDSZ előtt az ellenzékbe szorulással”, de megnyílhat egy másik lehetőség: végre nyíltan és határozottan felvállalhatja az autonómiaküzdelmet.

A cikk szerzője szerint az RMDSZ többé nem a román hatalom része, így síkra szállhat a területi és a személyi elvű autonómiáért, amit a magyarság képviselőitől évek óta elvár a romániai magyar közösség. „Az új szerep esélyt adhat a magyar egység újrateremtésére is, a közös célok felvállalása elsimíthatja az eddigi ellentéteket” – olvasható a Háromszékben.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.