Nagyvilág

Magyarok nélkül alakul meg a román kormány

A gazdasági stabilitást, a munkahelyek megőrzését, az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítását, a decentralizáció folyamatának gyorsítását, az infrastruktúra fejlesztését jelöli meg a jövendő román kormány legfőbb feladatai között a parlamenti választásokon élen végzett pártok által vasárnap aláírt koalíciós megállapodás.

Emil Boc, a Demokrata Liberális Párt (PD-L), valamint Mircea Geoana, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke vasárnap Bukarestben látta el kézjegyével a Partnerség Romániáért címet viselő dokumentumot. A két nagy politikai alakulat leszögezi: kölcsönösen tiszteletben tartják egymás ideológiai irányvonalát, mindkét fél külön jelöltet indít a jövőre esedékes romániai elnökválasztáson.

Stolojan kijelölt kormányfő és Basescu államfő - kihagyták a magyarokat (Fotó: AP)

Stolojan kijelölt kormányfő és Basescu államfő – kihagyták a magyarokat (Fotó: AP)

A koalíciós tárgyalások során a Demokrata Liberális Párt többször is Ígéretet tett arra, hogy az RMDSZ-t bevonja a kormányba, míg a magyarok részvételét Románia irányításában a szociáldemokraták ellenezték.

A hétvégén az RMDSZ azt az ajánlatot kapta, hogy támogatásáért cserébe államtitkári posztokhoz juthat a kabinetben. Ezt Markó Béla pártelnök nevetségesnek és sértőnek minősítette, és visszautasította.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik