Nagyvilág

Bush búcsúzik Iraktól

Meglepetésszerű búcsúlátogatásra Irakba érkezett vasárnap George Bush amerikai elnök – közölte a Fehér Ház, miután az elnök megérkezett.

Az Air Force One elnöki különgép délután szállt le a bagdadi nemzetközi repülőtéren. Ez Bush negyedik iraki látogatása azóta, hogy 2003-ban elrendelte az arab ország megszállását.

A hivatalából január 20-án távozó elnök vizitjére azt követően kerül sor, hogy hosszú és nehéz tárgyalások után a két fél képviselői aláírták az Egyesült Államok és Irak biztonsági egyezményét, amelynek értelmében az amerikai csapatok 2011 végéig távoznak Irakból.

George Busht a repülőtéren Ryan Crocker amerikai nagykövet és Ray Odierno tábornok, az Irakban szolgáló amerikai erők parancsnoka üdvözölte. Bush helikopteren utazott tovább a városközpontban álló elnöki palotához, ahol iraki kollégája, Dzsalal Talabani fogadta.

Rövid látogatása során az amerikai elnök találkozni fog Núri al-Máliki miniszterelnökkel és több más iraki vezetővel, köztük az iraki Kurdisztán elnökével, Maszud Barzanival – közölte a Fehér Ház, megjegyezve, hogy az elnök méltatni fogja a megkötött biztonsági egyezményt. Felkeresi az országban állomásozó amerikai csapatokat is, és köszönetet mond nekik szolgálatukért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik