Nagyvilág

Restaurálták Donatello Dávidját

admin

2008. 12. 12. 12:55

Egy évig tartó restaurálás után újra látható a firenzei Bargello Múzeumban Donatello Dávidja.

Az ékszerként cizellált szobor, a hullámos hajjal keretezett tökéletes arc, a kecses test, a kegyetlen fegyver és az ellenfél feje kemény feladatot jelentett a restaurátoroknak. A 15. században alkotott remekművet száz éve most először tisztították meg.

Rengeteg elemzés és próba után lézeres kezelésnek vetették alá, így tüntették el róla az idő „ráncait”, ami elsősorban azokban a megfeketedett, megkeményedett viaszrétegeknek az eltávolítását jelentette, amelyekkel korábban megpróbálták kifényesíteni.

Donatello Dávidja most visszanyerte eredeti szépségét, avatott kezek visszavarázsolták hajának aranyát, testének bronz csillogását. De megszépült Góliát is, szakálláról, bajuszáról eltűnt a csimbókokban lógó sok szenny.

A szobor a múzeumban külön termet kapott, amelyet egy „intelligens” fényrendszerrel világítanak meg. A másfél méteres Dávid, a görög-római antik világ óta az első meztelen szobor így ma is elkápráztatja a nézőt, éppen úgy, mint amikor Donatello átadta a Medicieknek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Derecske, 2018. június 8.
Aszfaltterítő gép munka közben. A kivitelezés alatt lévő M35-ös autópálya 60-as kilométerszelvényének jobb oldali pályáján, Derecske határában a második aszfaltréteget építik be. 
MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.