Külföld

Gyurcsány hat pontja meglepte a szlovákokat

admin
admin

2008. 12. 12. 07:36

A szlovák külügyminiszter meglepődött Gyurcsány Ferenc - később elutasított - hatpontos javaslatán, amit szerinte diplomáciai előkészítésén nélkül tett le az asztalra a magyar miniszterelnök. Ján Kubis erről a Népszabadságban pénteken megjelent interjújában beszélt.

“Meglepődtem a magyar kormányfő hatpontos javaslatán, amelyről először csak a révkomáromi munkatalálkozón hallottam. Miként lehetséges az, hogy ilyesmiket a szlovákiai magyarok, de a Magyar Koalíció Pártjának vezetői sem javasoltak? Mi a létező gondokról, így a szélsőséges megnyilvánulások és szerveződések elleni erőteljesebb fellépésről, a nemzetiségi iskolák tankönyveinek ügyéről, valamint más égető kérdésekről óhajtottunk tárgyalni. Erre elénk tett újabb követeléseket, mindenféle diplomáciai előkészítés nélkül” – mondta Ján Kubis.

Sólyom javaslatai is elvetve

A külügyminiszter Sólyom László államfő javaslataival kapcsolatban azt mondta: nincs szükség kisebbségi ombudsmanra és kisebbségi törvényre sem Szlovákiában.

Ján Kubis a kisebbségi tankönyvtörvénnyel kapcsoltban kiemelte: szerinte a kisebbségek törvényes joga anyanyelvükön használni a hagyományos, tehát nem a XIX. század végén mesterségesen alkotott szlovákiai helységneveket. Reméli, hogy az államfő aláírja a parlament által elfogadott jogszabályt és a vitatott részletkérdéseket kellő rendelkezésekkel megoldják – tette hozzá.

Nevetség tárgya

Szerinte nevetség tárgyává lett külföldön Magyarország és Szlovákia a két ország közötti vita miatt. Vannak vitás kérdések, nézeteltéréseink is, de ezeket az uniós tagországok között szokásos módszerekkel kell megtárgyalni – tette hozzá.

A jövő hétfői külügyminiszteri találkozóról szólva Ján Kubis elmondta: Göncz Kingával a feladatuk a szlovák-magyar alapszerződés alapján létrejött vegyes bizottságok munkájának fellendítése. Végre minden társelnöki posztot be kell tölteni, hogy az eddiginél nagyobb lendülettel folytatódhasson a munka – tette hozzá.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.