Nagyvilág

Továbbra sincs nyugalom Athénban

Újabb zavargások és tüntetések voltak pénteken Görögországban tiltakozásul amiatt, hogy egy rendőr lelőtt szűk egy héttel ezelőtt egy kamaszfiút, mert az megdobált egy rendőrautót.

A fővárosban, Athénban mintegy négyszáz fiatal vált ki több ezer diák békésen tüntető tömegéből a központi Szintagma téren, ahova a parlament főkapuja is nyílik, és megdobálta kövekkel a törvényhozás épületét védő rendőröket. A karhatalom könnygáz bevetésével válaszolt a támadásra.

Diákok eltorlaszoltak négy útkereszteződést Athén belvárosában, más fiatalok pedig megszálltak egy időre egy kis rádióállomást, és a rendőri erőszak ellen tiltakozó nyilatkozatokat olvastak be.

A Görögország északi részén fekvő Szaloniki központjában több száz egyetemi hallgató és középiskolás gyűlt egybe pénteken, hogy tiltakozzék a rendőri erőszak ellen. Radikális, szélsőbaloldali csoportok tagjai is részt vettek a tüntetésen, de békésen zajlott le a megmozdulás.

Zavargásba torkollott a péntekre virradó éjszakán Frankfurtban a görög konzulátus előtt rendezett tüntetés. A német rendőrség közlése szerint mintegy hatvan fő barikádokat emelt szemeteskukákból, és kövekkel, palackokkal hajigálta meg a rendőröket. Két rendőr könnyebben megsérült.

A tragikus incidens napja, múlt szombat óta tartanak a zavargások és a rendőri erőszak elleni tüntetések Athénban és más görög városokban. Az athéni lakosság egy részének láthatólag kezd elege lenni a felfordulásból. Egy német tudósító beszámolt egy olyan pénteki esetről, amelyben randalírozók beverték egy bankfiók ablakait, mire az alkalmazottak poroltókkal fújták le a támadókat, s a járókelők közül többen is a bankalkalmazottak mellé álltak a kis helyi csatározásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik