Nagyvilág

Az RMDSZ nem akar „utánfutóként bejutni”

Csak egyenrangú partnerként lenne hajlandó részt venni egy kormánykoalícióban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) - mondta Markó Béla, a szövetség elnöke.

A politikus azután nyilatkozott, hogy a román fővárosban üléseztek az RMDSZ területi szervezeteinek elnökei, tanácskozott a Szövetségi Állandó Tanács (a szervezet legfőbb operatív döntéshozó szerve) is.

Mindkét testület egységesen támogatta az RMDSZ kormányzati szerepvállalását, amire a magyar választók hatalmazták fel voksaikkal a szervezetet. Egyhangúlag döntöttek arról is, hogy a magyarok szövetsége csakis egyenrangú partnerként hajlandó részt venni egy jövendő kormánykoalícióban. Ha mindezek a feltételek nem teljesülnek, akkor a szövetség ellenzékbe vonul – szögezte le Markó Béla. “Csakis egyenlő félként vagyunk hajlandók belépni a kormányba, nem valamiféle cselédlépcsőn, utánfutóként bejutni” – tette hozzá.

A koalíciós tárgyalások még nem zárultak le. A Demokrata-Liberális Párt (PDL) be akarná vonni az RMDSZ-t a kormányzásba, de a Szociáldemokrata Párt (PSD), az esetleges “nagykoalíció” másik tagja hallani sem akar a magyarok szövetségének beengedéséről a hatalomba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik