Nagyvilág

India kizárt minden katonai lépést Pakisztán ellen

India csütörtökön kizárt minden katonai lépést Pakisztán ellen, de a november végi mumbai támadássorozat "epicentrumának" nevezte a szomszédos országot.

A két atomhatalom között 61 év alatt megvívott három háború után egy újabb konfliktus “nem megoldás” – mondta Pranab Mukherdzsi indiai külügyminiszter egy parlamenti képviselőnek, aki Pakisztán elleni válaszcsapást követelt megtorlásul a 163 halálos áldozatot követelő támadásokért.

Az indiai diplomácia vezetője a törvényhozásban kijelentetett: megcáfolhatatlan bizonyítékok vannak arra, hogy a “támadások epicentruma” – és ráadásul nem csak a mumbai támadásoké – a szomszéd országban található. A hindu nacionalista ellenzéki Bháratíja Dzsanata Párt vezetője pedig egyenesen azt állította: Pakisztán egész Dél-Ázsiában a terrorizmus “epicentrumának” számít.

India és az Egyesült Államok a Laskar-e-Taiba pakisztáni iszlamista csoportot vádolja a három napon át tartó támadássorozat elkövetésével. Mukherdzsi közölte: India 40, Pakisztánban rejtőzködő és terrorcselekmények elkövetésével vádolt ember őrizetbe vételét és kiadatását várja Pakisztántól.

Házi őrizetbe helyezik Pakisztánban az India által a mumbai (Bombay) merényletsorozat elkövetésével vádolt Laskar-e-Taiba alapítóját – közölte csütörtökön a pakisztáni kormány egyik illetékese. Hafiz Szaid, a 2002-ben betiltott mozgalom alapítója rögtön a betiltás után létrehozta a Dzsamaat-ud-Dava nevű karitatív alapítványt.

“Kiadták a parancsot Hafiz Szaidnak és a Dzsamaat-ud-Dava nyolc másik tagjának házi őrizetbe helyezésére” – közölte egy névtelenséget kérő kormányilletékes. A pakisztáni kormány csütörtökön bejelentette, hogy bezáratja az alapítvány valamennyi irodáját.

Előzőleg Juszuf Raza Gilani pakisztáni kormányfő biztosított arról, hogy országa eleget tesz a kötelezettségeinek, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) szankcióbizottsága felvette a Laskar-e-Taiba négy feltételezett tagját arra a listára, amelyen a terrorizmus támogatásával vádoltakat tartja nyilván. A testület ezenkívül a Laskar-e-Taiba fedőszervezetének minősítette és ugyancsak szankciókkal sújtotta a Dzsamaat-ud-Davát is.

A Glas Srpske című boszniai lap szerint a mumbai terrortámadások egyik feltételezett főszervezője a 90-es évek közepén részt vett katonák és rendőrök kiképzésében Boszniában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik