Nagyvilág

Az EP elnöke sajnálja Hodorkovszkijt

Hans-Gert Pöttering találkozott Marina Hodorkovszkijjal, a bebörtönzött egykori Jukosz-vezér Mihail Hodorkovszkij édesanyjával. Az Európa Parlament elnöke együttérzését fejezte ki.

Mihail Hodorkovszkij, az orosz Jukosz vállalat korábbi tulajdonosa jelenleg politikai bebörtönzött, aki évek óta előzetes letartóztatását tölti egy orosz börtönben, Szibériában. Marina Hodorkovszkij találkozásukkor tájékoztatta az elnököt fia és a többi fogoly embertelen fogva tartási körülményeiről.

A találkozó után Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke nyilatkozatában kifejtette: „Ledöbbentett Marina Hodorkovszkij beszámolója, melyben fiával, Mihail Hodorkovszkijjal kapcsolatos eljárásról és a fogva tartási körülményekről értesültem. Az Európai Parlament elnökeként ezúton szeretném kifejezni együttérzésemet és szolidaritásomat Hodorkovszkij családjának, és támogatom minden tevékenységüket, amely arra irányul, hogy a fia ügyét a korrekt igazságszolgáltatás bírálja el”.

Egyúttal határozottan kérte az orosz hatóságokat, hogy különösen ebben az időszakban, amikor az unióval kötendő orosz Együttműködési Megállapodás kérdése ismét előtérbe került, tartsák be törvényeiket. „Az orosz politikai foglyok sorsát kiemelt figyelemmel kíséri az Európai Unió” – hangsúlyozta Pöttering.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik