Nagyvilág

Merénylet készült az EU-csúcson

Feltehetően az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez tartozó személyeket tartóztattak le Brüsszelben, és nem kizárt, hogy legalább egyikük merényletet tervezett az európai uniós tagországok állam- és kormányfői csütörtök-pénteki találkozója alatt - jelentette be a helyi államügyészség és rendőrség illetékese.

Összesen 14 személyt vettek őrizetbe. Egyikükről Johan Delmulle főügyész közlése szerint szinte bizonyosan tudni lehet, hogy öngyilkos merényletre készült. A támadás helyszíne a rendőrség gyanúja szerint inkább egy ázsiai ország – Afganisztán vagy Pakisztán – lehetett volna, de némi kockázata egy Európában, azon belül a belga fővárosban elkövetendő támadásnak is volt.

Mint a beszámolóból kiderült, az utóbbi volt az oka, hogy éppen csütörtökön – még az uniós találkozó kezdete előtt – csaptak le a gyanúsítottakra.

Mint Delmulle elmondta, a szóban forgó gyanúsított értesüléseik szerint nemrégiben elbúcsúzott szeretteitől, és azt jelezte, hogy a paradicsomba készül. Úgy tudják, ez a férfi feljebbvalóitól már engedélyt kapott a cselekvésre.

Összesen mintegy 250 rendőr Liege-ben és Brüsszelben, 16 helyszínen hajtotta végre az őrizetbe vételeket. A régebben kezdett nyomozás belgiumi iszlamisták olyan csoportjára irányult, amelynek tagjai Afganisztánban és Pakisztánban kaptak kiképzést, illetve harcoltak is ott.

Belgiumban már tavaly télen is felröppent a terrorveszély híre, de az akkori félelmek alaptalannak bizonyultak. A hivatalos közlés előtt kiszivárgott sajtóértesülések még három merényletre készülő személyről szóltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik