Külföld

Markó: ellenzékben is van élet

admin
admin

2008. 12. 10. 11:54

Várhatóan Theodor Stolojant, a Demokrata-Liberális Párt (PD-L) miniszterelnök-jelöltjét bízza meg az új román kormány megalakításával Traian Basescu államfő - jelentette szerda délelőtt a Mediafax román hírügynökség.

A hírügynökség ezt az államfői hivatalból származó értesülésekre hivatkozva közölte. Basescu a Cotroceni-palotába hívta a november 30-i választások nyomán parlamentbe jutott pártok delegációt, és hamarosan a televíziók által is közvetített nyilatkozatot tesz.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke és a PD-L küldöttsége közben újabb megbeszélést folytatott egymással egy jövendő kormányzati együttműködésről. E tárgyaláshoz a PD-L annak ellenére ragaszkodott, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) – amellyel „nagykoalíciót” készül létrehozni – ragaszkodik az RMDSZ távoltartásához.

A találkozó után Markó Béla, az RMDSZ elnöke a riportereknek elmondta: a demokrata-liberálisok tartják magukat ahhoz a korábban hangoztatott álláspontjukhoz, miszerint az RMDSZ-nek helye van a jövendő román kormányban a PD-L oldalán. Mivel azonban a szociáldemokraták hajthatatlannak bizonyulnak az RMDSZ kihagyását illetően, és felröppentek olyan hírek is, miszerint a PD-L saját miniszteri posztjaiból adna át néhányat a magyaroknak, Markó az ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: az RMDSZ nem akar mindenáron a hatalomban lenni, ellenzékben is “van élet”.

Jelezte: összehívta Bukarestbe az RMDSZ területi elnökeit és az Állandó Tanácsot, hogy határozzanak a további teendőkről. Most a PD-L kezében van a döntés, hiszen ez a párt rendelkezik a legtöbb mandátummal. Egy kérdésre válaszolva közölte: még mindig érvényes ugyan a kisebbségi (PD-L és RMDSZ) kormányra vonatkozó változat, de – mint hozzátette – ez a kérdés nem szerepelt a szerda délelőtti tanácskozáson. Markó nem is tartja kedvezőnek az effajta “törékeny” koalíciót a jelenlegi gazdasági válság okozta problémák megoldása szempontjából.

Emil Boc, a PD-L elnöke a találkozó után hangsúlyozta: még semmi nem zárult le. “Tárgyalunk, tárgyalunk és tárgyalunk az RMDSZ-szel is, a PSD-vel is” – mondta az újságíróknak.

Az RMDSZ több vezető személyisége is jelezte előző nap, hogy a szövetség nem akar holmi “utánfutó” lenni egy kormányzati szövetségen belül. Csak akkor hajlandó részt venni bármilyen kormányban, ha egyenrangú koalíciós partnernek tekintik – hangsúlyozták.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.