Nagyvilág

Újabb csontvázak Srebrenicában

Harminc csontvázra és nagy mennyiségű emberi csontra bukkantak törvényszéki szakértők a boszniai Srebrenicától 50 kilométerre északra lévő Kamenica falu mellett - közölték kedden igazságügyi források.

A csontvázak és a csontok az 1995-ben Srebrenica térségében lemészárolt emberek földi maradványai – közölte a francia hírügynökséggel Jasna Subotic ügyész. A jogász elmondta, hogy sok áldozat lábát és kezét összekötözték, a tömegsírban személyi okmányokat és ékszereket is találtak. A maradványokat DNS-vizsgálatnak vetik alá, hogy megállapítsák a meggyilkolt emberek személyazonosságát.

A Kamenica környékén feltárt tizenkettedik tömegsírnál októberben kezdték meg az exhumálást. Több száz holttestet, illetve maradványt már kiásták a falu környékén.

Szakértők szerint úgynevezett másodlagos sírgödrökről van szó, vagyis a holttesteket egyszer már kihantolták, majd egy másik helyen újra elásták őket, hogy eltüntessék a tömeggyilkosság nyomait.

Srebrenicában mintegy 8 ezer embert öltek meg, közülük több mint 5600-at azonosítottak.

A tömeggyilkosságok egyik felelősét, Radovan Karadzicot, a boszniai szerbek egykori politikai vezetőjét júliusban Belgrádban elfogták, miután 13 éven át bujkált. Ratko Mladic tábornok, Karadzic fő cinkosa azonban még szabadlábon van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik