Nagyvilág

A Tokaji minőségét kifogásolták a szlovákok

admin
admin

2008. 12. 09. 21:18

Különféle hiányosságokat észlelt a magyar tokaji boroknál a szlovák élelmiszeripari ellenőrzés. A szlovák mezőgazdasági tárca megbízásából október 15. és november 7. között lezajlott ellenőrzéskor az ellenőrök elsősorban a tokaji borok megjelölését, minőségét, egészségre való hatását és a földrajzi származás feltüntetését vizsgálták - közölte kedden Katarína Belická, a szlovák földművelődésügyi miniszter szóvivője.

Az ellenőrzés kimutatta, hogy a szlovákiai üzlethálózatban a leginkább az alacsonyabb árkategóriájú magyar tokaji borok vannak képviselve, mint a száraz és az édes szamorodni, illetve a három puttonyos tokaji.

A Tokaji Furmint, Tokaji Hárslevelű, a Tokaji Sárga Muskotály néven árusított borfajtákat a gyártók a tokaji régióból származó minőségi bornak minősítik. Miután a címkén szerepel a Tokaji megnevezés, a fogyasztó ezeket a borokat a tokaji borokkal hozza összefüggésbe.

Ezeket azonban nem lehet tokaji borfajtának minősíteni, ha nem felelnek meg a szabványos technológiai és szenzorikus követelményeknek. Az ilyen nevű boroknak adott technológiával kell készülniük, rendelkezniük kell az állami ellenőrző hivatal besorolásával és a megfelelő állami ellenőrző számmal.

A szlovák élelmiszerellenőrző hivatal összesen 32 tokaji bormintát vizsgált meg, s ebből 15 minta szerintük nem felelt meg a hatályos előírásoknak. Hiányos volt a borok megjelölése, a szenzorikus és az analitikus jellegzetességek. A szlovák hivatal szerint a vizsgált borok 88 százalékánál találtak ezen a téren hiányosságokat.

A magasabb árkategóriájú magyarországi tokaji borok, mint a száraz és édes tokaji szamorodni, valamint a tokaji puttonyos boroknál a 15 mintából kilenc nem felelt meg a követelményeknek. A hiányosságok szintén a jelölést és a szenzorikus jeleket érintették. Itt a borok 60 százalékánál észleltek ezen a téren hiányosságokat.

Az ellenőrzés eredményéről a szlovák földművelődésügyi tárca hivatalos levélben tájékoztatja a magyar mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztériumot. Elvárja, hogy a magyar fél foglaljon állást az észlelt hiányosságokkal kapcsolatban és értesítse Pozsonyt azokról a lépésekről, amelyeket a Tokaji márkát megkárosító hiányosságok megszüntetése érdekében tett – áll a szóvivő közleményében.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.