Külföld

Szlovákiában tiltakoznak a nyelvtörvény miatt

admin
admin

2008. 12. 09. 14:44

Tiltakozik a szlovák nyelvtörvény tervezete ellen a Polgári Konzervatív Párt (OKS) és a Magyar Koalíció Pártja (MKP).

A kulturális minisztérium módosított előterjesztése a múlt pénteken átjutott az első olvasáson a pozsonyi parlamentben. Az OKS három nap alatt hétszáz aláírást gyűjtött össze a javaslat ellen – olvasható a pozsonyi Új Szó keddi számában.

Ondrej Dostál, az aláírásgyűjtési akciót kezdeményezők egyike, a parlamenten kívüli OKS alelnöke elmondta: az aláírók tiltakoznak az ellen, hogy a törvénymódosítással a kulturális minisztérium a magánéleti nyelvhasználatba is beavatkozhasson. Nem értenek egyet azzal, hogy az állam szabályozza az államnyelv és más nyelvek használatát a tömegtájékoztatásban, kulturális rendezvényeken, a nyilvános gyűléseken, de még a térképeken is.

A módosítás értelmében a reklámszövegeket és az emléktáblák feliratát is szlovákul kellene írni. A feliratok után más nyelven is feltüntethető lenne a szöveg pontos fordítása. Emléktáblák esetén a feliratokat a kulturális minisztériumnak kellene jóváhagynia. A kezdeményezők ezt az egyéni jogok és a szólásszabadság durva és indokolatlan megsértésének tartják. Az aláírók ugyancsak elutasítják, hogy a fenti területeken az államnyelv helytelen használatáért megbírságoljanak bárkit.

Ha egy tervezett módosítás ellen ötszáznál több tiltakozó aláírás gyűlik össze, az előterjesztő köteles tárgyalni a tiltakozók képviselőivel, de ebből még nem következik, hogy az előterjesztést módosítja is a kifogások alapján.
Szigeti László, az MKP alelnöke az egyik felvidéki hírportálnak nyilatkozva elmondta: “A nyelvtörvény további módosítása felesleges, és attól félünk, hogy rossz hatással lehet a szlovák-magyar kapcsolatokra”.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Speaker giving a talk on corporate Business Conference. Audience at the conference hall. Business and Entrepreneurship event.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.