Nagyvilág

Száz település maradt áram nélkül Erdélyben

Több mint száz település maradt áram nélkül a szélviharok és az erőteljes havazások miatt Erdély-szerte hétfőn, és akadozott a közlekedés is a havas utak miatt - olvasható az Új Magyar Szó című bukaresti napilap internetes oldalán.

A vasárnap esti órákban kezdődött hóesés Hargita megyében Gyergyó vidékét érintette inkább. A térségben a havazás miatt akadozott az áramszolgáltatás, 22 település maradt villany nélkül. Hétfőn nem volt áram a többi között Vaslábon, Gyergyószárhegyen, Marosfőn, Gyilkostón, a Kászonokban, Csíkszentmártonban és Csíkkozmáson.

Az éjszakai hóhullás Székelyudvarhelyen és környékén is megrongálta az elektromos áram föld feletti és föld alatti vezetékeit, és többször is áram nélkül maradt a város, valamint a környező települések.

Az országutakon is több helyen nehezítette a forgalmat a havazás és az erős szél. Útra dőlt telefonoszlopok zárták el a közlekedők útját Kolozs megyében több helyen. A Bucsin-tetőn és környékén is voltak fennakadások.
Nemcsak a közúti forgalmat nehezítették, a vonatokat is késleltették a hóakadályok. A Budapest-Brassó között közlekedő Korona gyorsvonat például háromórás késéssel érkezett meg Csíkszeredába.

A román útügynökség vezetője azt tanácsolja a hosszabb útra készülő autóvezetőknek, hogy mindenképpen vigyenek magukkal hóláncot, mivel úgy tudja, a napokban további havazások várhatók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik