Külföld

Az RMDSZ-en bukhat meg a román koalíció?

admin
admin

2008. 12. 09. 21:35

A román Demokrata-Liberális Párt (PD-L) még folytatja tárgyalásait mind a Szociáldemokrata Párttal (PSD), mind a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) egy szilárd parlamenti többséggel rendelkező kormánykoalíció megalakításáról - mondta kedden este Emil Boc, a PD-L elnöke.

A két nagy párt küldöttségei kedden este csaknem két órán át tanácskoztak a koalíció lehetőségeiről. Bár a szociáldemokraták korábban jelezték, hogy nem kívánják a kormányban látni az RMDSZ-t, Emil Boc úgy fogalmazott: még semmi sem dőlt el, szerdán folytatják a tárgyalásokat mind a PSD-vel, mind az RMDSZ-szel.

Boc elismerte, hogy a szociáldemokratákkal zajló tárgyalásokon az RMDSZ kormányzati részvételét illetően valóban eltérnek az álláspontok. Emlékeztetett azonban: a PD-L még az előtt közös asztalhoz ült a magyarok szervezetével, hogy a szociáldemokratákkal bármiféle tárgyalásba kezdett volna. Ezért – mondta Boc – a PD-L kötelességének érzi, hogy az RMDSZ-szel is folytassa még az egyeztetéseket.

A szociáldemokratáknak nem kell az RMDSZ

Mircea Geoana szociáldemokrata pártelnök megismételte a párt vezető testületének előző nap hozott döntését, hogy a PSD nem kívánja az RMDSZ kormányzati részvételét. Megállapította: nem “etnikai” természetű kifogása van a magyarokkal szemben, hanem szerinte a választások eredményéből következően biztosítani kell a “vetésforgót”.

Eddig a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és az RMDSZ volt hatalmon, a november 30-i választásokon viszont az eddigi ellenzék, a PD-L (amely egyébként Basescu elnök pártja) és a PSD nyert, egyenként több mint 30 százalékkal.

“Vetésforgóra” van szükség

Ezért most helyet kell cserélniük a kormánypártoknak és az ellenzéki erőknek – mondta Geoana, aki különben sem látja értelmét annak, hogy a két párt alkotta csaknem 70 százalékos parlamenti többséget valamiféle “szupertöbbséggé” növesszék.

Mindkét pártvezető felsorolta, hogy milyen területeken sikerült eddig kialakítani az “ésszerű kompromisszumot” az egymással eddig élesen szembenálló politikai erők között. Boc szerint bebizonyosodott: jól ötvözhető az anyagi gyarapodást elősegítő jobboldali, illetve a társadalmi szolidaritást előtérbe helyező baloldali politika.

Közös álláspont

A jelenlegi válságos gazdasági helyzetben mindkét párt kész közösen cselekedni például a munkahelyek megőrzése érdekében. Úgy tűnik, a szociáldemokraták nem ellenzik már az egykulcsos jövedelemadó megtartását, de szükségét látják, hogy a kis keresetűeket adócsökkentések vagy más eszközök révén védelmezzék.

Ugyancsak közös álláspont alakult ki az infrastruktúra fejlesztése, a közösségi alapok lehívásának hatékonysága, a decentralizáció, valamint a mezőgazdaság fejlesztése terén. Egyetértés van a kis- és középvállalatok felkarolásának, a kisnyugdíjak emelésének, valamint a vidékfejlesztésnek a kérdésében is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.