Nagyvilág

Nem mi fizetjük az EP-képviselőket jövőre

Az európai parlamenti (EP) képviselők tiszteletdíját a 2009-es parlamenti ciklustól kezdődően az EP fizeti - ezt tartalmazza az a törvénymódosítás, amelynek általános és részletes vitáját kedden folytatták le az Országgyűlésben.

Az Európai Parlament (EP) magyarországi képviselőinek jogállásáról szóló törvény módosítását Lendvai Ildikó (MSZP), Navracsics Tibor (Fidesz), Semjén Zsolt (KDNP), Kóka János (SZDSZ) és Herényi Károly (MDF) kezdeményezte.

A módosítás lényege, hogy az európai parlamenti képviselők tiszteletdíját a 2009-es parlamenti ciklustól kezdődően az EP fizeti.

Az előterjesztők nevében senki sem kívánt expozét mondani, a kormány álláspontját ismertető Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára támogatta az előterjesztést.

Közölte: a frakciók által konszenzussal benyújtott javaslat biztosítja, hogy az EP magyarországi tagjainak tiszteletdíjára vonatkozó rendelkezések megfeleljenek az uniós szabályoknak.

Az egyetlen felszólaló, Ékes József (Fidesz) azt mondta: az elmúlt négy évben az Európai Parlament magyar képviselői nagyon jól végezték a munkájukat annak ellenére, hogy Magyarország gazdasági helyzetének romlásával feszültségek alakultak ki.

Szerinte az eredményes munkát mutatják a legjobb EP-képviselőnek járó kitüntetések.

Áder János, az Országgyűlés alelnöke az összevont általános és részletes vitát lezárta, a módosító javaslatokról és az előterjesztésről is a következő ülésen döntenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik