Nagyvilág

A liberálisok nyertek Québecben

Fölényes győzelmet aratott Jean Charest távozó miniszterelnök liberális pártja a québeci parlamenti választásokon, és abszolút többséghez jutott Kanada francia nyelvű tartományának törvényhozásában.

A már majdnem végleges eredmény szerint a liberálisok a hétfőn tartott választásokon – alacsony, 57 százalékos részvételi arány mellett – a leadott szavazatok 42 százalékát szerezték meg, 9 százalékponttal többet, mint a 2007. márciusi választásokon. Ez azt jelenti, hogy a Québeci Liberális Párt (PLQ) az eddigi 48 helyett 66 képviselőt küldhet a 125 fős törvényhozásba.

Sokat javított a függetlenségpárti Québeci Párt (PQ) is: a voksok 35 százalékával 51 mandátumra tett szert, ami 5 százalékponttal jobb eredményt takar az előrejelzésekhez képest. A Pauline Marois vezette párt tavaly az alapítása óta eltelt négy évtized második legrosszabb eredményével, 28 százalékkal mindössze 36 képviselőt delegált a parlamentbe.

A két nagy párt előretörésének abszolút vesztese a Québeci Demokratikus Akció (ADQ), amelyre a szavazók 17 százaléka voksolt a tavalyi 31 százalék után. Ennek következményeként a jobboldali nacionalista, ámde a függetlenséget elvető pártnak mindössze 7 képviselője lesz a parlamentben az eddigi 39 helyett. Mario Dumont, a párt alapítója és elnöke már be is jelentette, hogy lemond tisztségéről, és távozik a politikai életből is.

Egy képviselőt küldhet a tartományi parlamentbe a Szolidáris Québec, e kis baloldali párt először került be a törvényhozásba.

Az 50 éves Jean Charest 2003 óta van hatalmon, de 2007-től kisebbségi kormányt vezetett. A politikus novemberben arra hivatkozva szólított fel előre hozott választásokra, hogy parlamenti többséggel rendelkező kabinetre van szüksége a pénzügyi világválság súlyosbodó hatásainak kezeléséhez. Ötven éve Charest az első québeci miniszterelnök, aki három egymást követő választást meg tudott nyerni.

A québeci választásokat beárnyékolta a kanadai szövetségi parlamentben kirobbant politikai válság, s negyven év óta először fordul elő, hogy a 7,5 millió lakosú tartomány függetlensége nem volt választási téma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik