Nagyvilág

Etiópia csapatokat küld Szomáliába

Napok óta katonák özönlenek át Etiópiából a szomszédos Szomáliába - közölték kedden szemtanúk és a szomáliai kormány illetékesei.

“Az etióp katonák segítenek Szomália népének, megszabadítják az országot az as-Sabab szélsőséges iszlamista szervezettől” – magyarázta a szomáliai kormányhadsereg egy szóvivője az etióp csapaterősítéseket.

Már második éve állomásoznak és harcolnak etióp katonák a csaknem két évtizede kaotikus állapotokba süllyedt Szomália területén. Addisz-Abeba több ezer katonát vezényelt 2006 végén a szomszédos országba, hogy az ottani, erőtlen ideiglenes kormánynak segítsenek kiűzni az iszlamista szélsőségeseket.

Megfigyelők furcsállják az etióp erősítéseket, hiszen Addisz-Abeba épp a minap jelentette be, hogy a hónap végéig kivonja csapatait Szomáliából. Az etióp kivonulás azonban a Nyugat által is pártfogolt szomáliai ideiglenes kormány összeomlásával járhatna együtt. A 2004-ben létrehozott kormány mindeddig képtelen volt tényleges hatalomra szert tenni az ország fölött, és az etióp csapatok jelenléte ellenére is egyre kétségbeejtőbben alakul katonai helyzete.

Az iszlamista fegyveresek az ország nagy részét elfoglalták már, és nyomulnak előre a főváros, Mogadishu felé. Mi több, még Mogadishuban is mindennapos jelleggel hajtanak végre akciókat a kormányerők és az etióp alakulatok ellen. A nyugati országok is aggodalommal figyelik a szomáliai hadi helyzet alakulását.

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a kelet-afrikai ország az iszlamista terroristák új kiképzőközpontjává válhat, ha az as-Sabab ragadja ott magához a hatalmat. A szélsőségesek máris létrehoztak egy iszlamista “államalakulatot” az ellenőrzésük alatt álló déli országrészekben.

Az as-Sababnak bevallott célja a saría (iszlám törvénykezés) bevezetése az egész országban. Az Egyesült Államok terrorcsoportként tartja nyilván e mozgalmat, amelynek vezetőit amerikai hírszerzési értesülések szerint kapcsolatok fűzik az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik