Nagyvilág

Kirill metropolita követheti II. Alekszijt

Az elhunyt II. Alekszij orosz ortodox egyházfő helyére a legesélyesebb két jelölt Kirill és Kliment metropolita, s ez azt is jelenti, hogy várhatóan a viszonylag liberális és a konzervatív irányzat között dől el a választás - írta hétfőn a Kommerszant című orosz lap.

Más újságok ugyanakkor arra mutattak rá: II. Alekszij kivételével mindig azt választották meg, akit átmeneti helytartónak jelölt ki a szent szinódus.

A testület szombaton Kirill szmolenszki és kalinyingrádi metropolitát választotta ideiglenes helytartóvá a pátriárka-választásig szóló időszakra.

A Kommerszant, egyházi és szakértői köröket idézve, azt írta: Kirill, Kliment, Juvenalij és Filaret metropolitáknak van esélye, hogy a főpapokból, valamint az alsó papság és a hívők képviselőiből összeálló, úgynevezett helyi zsinaton megválasszák, s egyházi források szerint közülük is Kirill és Kliment a legesélyesebb.

Kirill metropolita a patriarkátus külügyi osztályának vezetője, és az egyházi vezetők közül az utóbbi időben különösen sokat szerepelt a nyilvánosság előtt. Jelentős szerepe volt tavaly a külföldi ortodox egyházzal az újraegyesülésről folytatott tárgyalásokban, s az általa vezetett osztály simította el a posztszovjet térségben felmerült egyházi konfliktusokat.

Szerepe volt abban is, hogy nem járt sikerrel az ukrán állam kísérlete, hogy Varfolomej pátriárkával az élen függetlenné nyilvánítsa az ukrajnai ortodox egyházat. Emellett egyházi források szerint ő a legjelentősebb személyiség és a legfontosabb politikai figura a lehetséges jelöltek között. E források arra is rámutattak: helytartóvá választásával a szent szinódus merész lépést tett, mivel Kirill 62 évével a legifjabb a testület állandó tagjai között.

Szakértők hozzáteszik azonban, hogy Kirillnek lehet a legnagyobb az ellenzéke is, ugyanis az egyházban erősen konzervatív szellem uralkodik.

Kirill fő vetélytársát Kliment metropolita, a patriarkátusi hivatal vezetőjének személyében látják: tisztsége világi fogalmakban az elnöki adminisztráció vezetőjének felel meg, s elsősorban az egyház belügyeivel foglalkozik. Ő volt a pátriárka első számú bizalmasa és gyökerei mélyen lenyúlnak az egyházi bürokráciában. A Kirill elleni, konzervatív tiltakozó szavazatokat éppen Kliment kaphatja.

Egyházi körök szerint a két oldal közötti választási harc kiéleződése esetén jöhet számításba kompromisszumos jelöltként Filaret vagy Juvenalij metropolita, ellenük viszont koruk szólhat: mindketten 1935-ben születtek. Emellett Filaret Fehéroroszország állampolgára, és nem kizárt, hogy az orosz-fehérorosz kapcsolatok kiéleződése közepette az egyház eltekint e választási lehetőségtől.

Így a helyi zsinat választása egyben a konzervatív-elszigetelődő és a viszonylag liberális irányzat között dől el: az utóbbi nem csupán a világi hatalommal és más vallásokkal való kapcsolatok felé lendíti majd az egyházat, hanem önálló politikai pozíciót alakít ki számára az országban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik