Nagyvilág

Rákkeltő anyag az ír disznóhúsban

Az ír kormány elrendelte szombaton a szeptember elseje óta Írországban legyártott disznóhús, illetve az abból készült termékek visszahívását. Kiderült ugyanis, hogy veszélyesen magas arányban tartalmaznak egy rákkeltő anyagot, dioxint.

A múlt hónap végén fedezték föl a szennyeződést egy rutinellenőrzés során. Szombat délután az ír élelmiszerbiztonsági hivatalhoz eljuttatott laboratóriumi eredmények megerősítették, hogy a disznóhús mérgező anyagot tartalmaz: dioxintartalma legalább nyocvanszorosan, de akár kétszázszorosan meghaladja az egészségügyi határértéket.

Az ír egészségügyi minisztérium, illetve a mezőgazdasági minisztérium elővigyázatosságból arra figyelmeztetett, hogy senki ne egyen az ír disznóhúsból, illetve az abból készült termékekből.

A visszahívás egyelőre a belföldi piacon eladásra szánt húskészítményekre vonatkozik, de nem lehet kizárni, hogy Nagy-Britannia – az ír disznóhús legjelentősebb exportpiaca -, illetve más országok is érintettek. További vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy feltárják a szennyeződés kiterjedtségét, illetve okát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik