Nagyvilág

Pakisztán beijedt egy telefonos tréfán

Teljes harckészültség volt 24 órán át az atomfegyverekkel is rendelkező pakisztáni hadseregnél november 28-án, két nappal a mumbai (bombayi) vérengzés után egy telefonos tréfa miatt.

Mint arról a Dawn című pakisztáni napilap szombati száma beszámolt, egy csaló Pranab Mukherdzsi indiai külügyminiszternek adva ki magát, felhívta Aszif Ali Zardari pakisztáni elnököt és megfenyegette. Ezt követően rendelték el a riadót a hadseregnél, s mozgósították a légierőt a lehetséges indiai agressziót várva. A hírt diplomaták és biztonsági illetékesek is megerősítették.

A csalót, aki aznap megpróbált telefonon beszélni Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel is, de az amerikai biztonsági ellenőrzések ezt meghiúsították, eddig még nem sikerült azonosítani. A Dawn szerint nyomoznak az ügyben Indiában és Pakisztánban egyaránt. A pakisztániak szerint a telefonhívás Újdelhiből jött, az indiai titkosszolgálat szerint azonban a telefonszámot manipulálhatták is.

Végül Iszlámábád és Újdelhi között – néhány meg nem nevezett nagyhatalmi vezető segítségével – lázas diplomáciai egyeztetésekkel sikerült tisztázni a félreértést és elkerülni a háborút.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik