Külföld

Megkezdődött a szlovák-magyar államfői találkozó

admin
admin

2008. 12. 06. 10:10

Néhány perccel tíz óra után megkezdődött a szlovák-magyar államfői találkozó szombaton délelőtt a dél-szlovákiai Érsekújváron. Sólyom László a konfliktusok gyökeréről szeretne tárgyalni Ivan Gasparovic szlovák elnökkel.

Ivan Gasparovic az érsekújvári polgármesteri hivatal előtt várta magyar vendégét, Sólyom Lászlót, majd a kézfogás és a kölcsönös üdvözletek után a politikusok a városháza különtermébe vonultak el tanácskozni. A téren összegyűlt több tucat ember tapssal fogadta a két elnököt.

A magyar köztársasági elnök a magyar-szlovák konfliktus gyökeréről, a nézeteltérések mélyebb okairól szeretne tárgyalni szlovák partnerével. Az államfői találkozó célja nem a konkrét, aktuális kérdések megvitatása – mondta a Sándor-palota illetékese.

A szlovák elnöki hivatal szóvivője korábban arról beszélt az, hogy a találkozó napirendjén nem szerepelnek majd olyan témák, amelyekben a felek nem értenek egyet, tehát nem a múltbeli sérelmekkel foglalkoznak, hanem a szlovákok és a magyarok jövője és együttműködésük az egységes Európában lesz a téma.

Ivan Gasparovic és Sólyom László a tervek szerint egy órán át tárgyal zárt ajtók mögött, ezt követően tájékoztatják a nyilvánosságot a megbeszélésen elhangzottakról. A tárgyalás után Sólyom László a Magyar Koalíció Pártjának képviselővel is találkozik.

Az eredeti tervek szerint a két államfő december 6-án Esztergomban találkozott volna. A szlovákok később jelezték, hogy ez a helyszín nem felel meg nekik. Diplomáciai forrásokból származó értesülések szerint azért, mert most Ivan Gasparovic szeretne a házigazda lenni. A szlovák fél eredetileg december 5-ét és Tótkomlóst javasolta, azt viszont a magyarok nem fogadták el.

A két köztársasági elnök legutóbb november 11-én Varsóban találkozott egymással, ahol a lengyel függetlenség napja alkalmából rendezett ünnepségen vettek részt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.