Nagyvilág

Megkezdődött a szlovák-magyar államfői találkozó

Néhány perccel tíz óra után megkezdődött a szlovák-magyar államfői találkozó szombaton délelőtt a dél-szlovákiai Érsekújváron. Sólyom László a konfliktusok gyökeréről szeretne tárgyalni Ivan Gasparovic szlovák elnökkel.

Ivan Gasparovic az érsekújvári polgármesteri hivatal előtt várta magyar vendégét, Sólyom Lászlót, majd a kézfogás és a kölcsönös üdvözletek után a politikusok a városháza különtermébe vonultak el tanácskozni. A téren összegyűlt több tucat ember tapssal fogadta a két elnököt.

A magyar köztársasági elnök a magyar-szlovák konfliktus gyökeréről, a nézeteltérések mélyebb okairól szeretne tárgyalni szlovák partnerével. Az államfői találkozó célja nem a konkrét, aktuális kérdések megvitatása – mondta a Sándor-palota illetékese.

A szlovák elnöki hivatal szóvivője korábban arról beszélt az, hogy a találkozó napirendjén nem szerepelnek majd olyan témák, amelyekben a felek nem értenek egyet, tehát nem a múltbeli sérelmekkel foglalkoznak, hanem a szlovákok és a magyarok jövője és együttműködésük az egységes Európában lesz a téma.

Ivan Gasparovic és Sólyom László a tervek szerint egy órán át tárgyal zárt ajtók mögött, ezt követően tájékoztatják a nyilvánosságot a megbeszélésen elhangzottakról. A tárgyalás után Sólyom László a Magyar Koalíció Pártjának képviselővel is találkozik.

Az eredeti tervek szerint a két államfő december 6-án Esztergomban találkozott volna. A szlovákok később jelezték, hogy ez a helyszín nem felel meg nekik. Diplomáciai forrásokból származó értesülések szerint azért, mert most Ivan Gasparovic szeretne a házigazda lenni. A szlovák fél eredetileg december 5-ét és Tótkomlóst javasolta, azt viszont a magyarok nem fogadták el.

A két köztársasági elnök legutóbb november 11-én Varsóban találkozott egymással, ahol a lengyel függetlenség napja alkalmából rendezett ünnepségen vettek részt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik