Nagyvilág

Gyurcsány kiállt Lengyelország mellett

Lengyelország kulcsszerepet játszik a közép-kelet-európai országok közös uniós álláspontjának kialakításában, Varsó nélkül a régió nem lehet sikeres - hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc szombaton Gdanskban a "Szolidaritás a jövőért" című nemzetközi konferencia egyik ülésén tartott felszólalásában.

Hiba lenne azt gondolni, hogy a régió országai külön-külön célt érhetnek – mondta a miniszterelnök. Arra biztatta Lengyelországot: az Európai Unió egyik nagy tagállamaként vegye magára azt a felelősséget, hogy a régió országai nélküle nem lehetnek sikeresek.

Gyurcsány Ferenc beszédében kiemelte, hogy az EU-nak a globális politikát alakító tényezővé kell válnia, és nem várhatja, hogy a feladatokat helyette megoldják. A kül- és biztonságpolitika terén ehhez tisztázni kell, hogyan tud az európai biztonsági rendszer együttműködni a NATO-val.

A miniszterelnök rámutatott, hogy az unió nem tudott közösen fellépni a gazdasági válság ügyében, és az egyes tagállamokra hagyta a válság kezelésére vonatkozó döntéseket. Az uniónak el kell dönteni, hogy képes-e egységes álláspontot képviselni a G20-ak soron következő márciusi értekezletén, vagy hagyja, hogy az Egyesült Államok játsszon vezető szerepet – mondta Gyurcsány Ferenc.

A magyar kormányfő továbbá az EU elengedhetetlen kötelességének nevezte a közösség nyugat-balkáni bővítését. Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy Horvátország felvételét követően, 2009-2010 után nehéz évek következnek az eddigi bővítések miatt az unióban kialakult kiábrándultság és fáradtság miatt.

A “Szolidaritás a jövőért” című nemzetközi konferenciát abból az alkalomból rendezték meg, hogy Lech Walesa volt lengyel államfőnek, a Szolidaritás szakszervezet egykori vezetőjének 25 éve ítélték oda a Nobel-békedíjat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik