Nagyvilág

Markó demokrata-liberális koalíciót jósol

A román Demokrata Liberális Párt (PD-L), a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta koalíció létrehozására lát a legnagyobb esélyt Markó Béla, az RMDSZ elnöke.

Az Új Magyar Szó című bukaresti napilap pénteki száma idézi Markót, aki megállapította: az említett három politikai erő alkothatná az „ideológiailag legtisztább” kormánykoalíciót.
Traian Basescu államfő pénteken délelőtt megkezdte a romániai kormánykoalíció megalkotásáról szóló tárgyalásokat a parlamentbe jutott pártok vezetőivel. Az államfő csütörtökön a választások utáni első nyilatkozatában kijelentette, hogy a miniszterelnök-jelölt megnevezésekor elsősorban azt tartja szem előtt, hogy melyik párt nyert több mandátumot a parlamentben.
Bukaresti megfigyelők szerint Basescu ezzel egyértelműen megerősítette, hogy a Szociáldemokrata Párthoz (PSD) képest hárommal több mandátumot gyűjtő, az államfőt támogató PD-L soraiból kér fel miniszterelnök-jelöltet, hogy a parlament többségének támogatását élvező koalíciót alakítson ki.

Markó egyébként nem tartja valószínűnek, hogy a vasárnapi választásokon az első két helyet megszerző PSD és a PD-L alkotta esetleges nagykoalícióból az RMDSZ kimaradna, ugyanakkor hangsúlyozta: a szövetség nem ragaszkodik mindenáron ahhoz, hogy kormányra kerüljön, „csakis közös nevezőre hozható kormányprogramok alapján” dönt a szövetség az esetleges kormányba lépésről.

A Mediafax hírügynökség felröppentette azt a hírt, miszerint a közel 20 százaléknyi mandátumot szerző PNL még az államfő által kezdeményezett pénteki konzultáció előtt megállapodást ír alá a PSD-vel a közös kormányalakításról. Szociáldemokrata források szerint a két alakulat így szeretné kész tények elé állítaná az államfőt, hogy ne a PD-L-ből nevezzen meg kormányfőjelöltet. Markó Béla azonban a PSD, PNL és esetleg RMDSZ alkotta koalíció megszületésére elég kevés esélyt lát, ugyanis az államfő aligha fogadná azt el – olvasható a lapban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik