Nagyvilág

Csalás miatt pert indít egy RMDSZ-es képviselő

Bepereli a romániai központi választási irodát Benedek Imre, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) marosvásárhelyi képviselőjelöltje, mivel úgy véli, a testület hibájából az őt illető parlamenti mandátum máshoz került.

A parlamenti helyet név szerint az Afrikában és Ázsiában élő román állampolgárok szavazókörzetében indított RMDSZ-jelöltnek, Kötő Józsefnek osztották ki.
A kolozsvári Krónika napilap pénteki beszámolója szerint a marosvásárhelyi szívgyógyász előző napi sajtótájékoztatóján kijelentette: a választási iroda kedvezőtlenül bírálta el óvását, ezért bíróságon támadja meg a döntést.

A marosvásárhelyi 2-es választókerületben közel 43 százalékos szavazataránnyal elsőséget szerző, a parlamentből mégis kimaradt Benedek Imre a központi választási iroda honlapján megjelent közleményt mutatta be az újságíróknak, hangsúlyozva: bukaresti ügyvédjével oldalról oldalra áttanulmányozták azt, és rájöttek, hogy a mandátumok elosztásába hiba csúszott. Benedek hangsúlyozta: semmiként sem abból indul ki, hogy saját választókerületében nyerteseként 12 769 szavazatot szerzett, míg Kötő József a 4-es külföldi képviselőházi szavazókerületben – Ázsiában és Afrikában – élő román állampolgároktól mindössze 34-et gyűjtött be.

A romániai sajtó csütörtökön szintén azt fejtegette, hogy a vakszerencse és a kiszámíthatatlanság érvényesült a romániai választásokon, amelyek az újonnan bevezetett egyéni választókerületes rendszer szerint zajlottak, de a sajátos “visszaosztás” révén képtelen helyzeteket is teremtettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik