Nagyvilág

Terrorista légi csapások India ellen?

Légi csapásokat hajthatnak végre terroristák Indiában - jelentette csütörtökön a PTI indiai hírügynökség a légierő parancsnokát idézve.

Az indiai titkosszolgálatok figyelmeztetésére riadókészültséget rendeltek el az ország nagyobb repülőterein. A.K. Antony indiai védelmi miniszter már szerdán figyelmeztette a katonai vezetőket: készüljenek fel légi és tengeri támadásokra is. A mumbai (bombay) támadássorozatot követően felerősödtek Indiában a kritikus hangok az ország túlságosan laza biztonsági helyzetével szemben.

A reptereknél szigorú ellenőrzés alá vetik a járműveket és a csomagokat. Az állami televízió felvételein látható volt, hogy a rendőrök őrizték a fővárosban, Újdelhiben a nemzetközi repülőtér bejáratait. A rendőrség kordont vont a dél-indiai Csennai (a korábbi Madrasz) iparváros reptere körül.
A tévé beszámolója szerint azt követően rendeltek el készültséget, hogy a Dekkáni Mudzsáhidek nevű szervezet, amely korábban a Mumbaiban végrehajtott merényletsorozat elkövetéséért is vállalta a felelősséget, elektronikus levelet küldött. Ez utóbbiról ugyanakkor a hatóságok nem tudnak.

A mumbai (bombay) támadássorozatot követően felerősödtek Indiában a kritikus hangok az ország túlságosan laza biztonsági helyzetével szemben. Musumi Csakravarti, a polgári légi közlekedési minisztérium szóvivője elmondta, hogy nemcsak az utasokat, csomagjaikat és a reptérre érkező járműveket ellenőrzik, de szigorú intézkedéseket hoztak a légtér felügyeletére.

Terrorista fenyegetést élt át csütörtökön Újdelhi is: mint arról a Times Now indiai tv-csatorna beszámolt, a főváros kormányzati negyedében ki kellett üríteni egy bírósági épületet bombariadó miatt. Közben nyilvánosságra került, hogy India a Laskar-e-Taiba törvényen kívül helyezett pakisztáni iszlamista csoport két vezetőjét gyanúsítja a múlt heti mumbai (bombay) támadások kitervelésével. Egy névtelenséget kérő indiai titkosszolgálati illetékes csütörtökön arról számolt be, hogy a nyomozás során eddig összegyűjtött bizonyítékok Zaki ur-Rehman Lahvira, illetve Juszuf Muzammilra terelik a gyanút. Ők a csoport Kasmír és India más területei ellen irányuló akcióinak vezetői. Az indiai hírszerzés szerint mindketten Pakisztánban rejtőznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik