Nagyvilág

Putyin elzárná az ukrán gázcsapot

Oroszország csökkenteni fogja az Ukrajnán át szállított gáz mennyiségét, ha Kijev nem fizeti ki adósságait, és nem teljesíti Oroszország Európával szembeni gázszállítási kötelezettségeit, vagyis a Nyugat-Európába szánt gázból vesz le saját céljaira, amint erre tavaly volt példa - mondta egyebek között Vlagyimir Putyin kormányfő csütörtökön egy élő tévéadásban.

Hangsúlyozta: Moszkva abból indul ki, hogy nem lesz gond az európai szállításokkal, erről már tavaly megállapodás született Ukrajnával. Ha azonban Kijev nem tartja magát ehhez, Oroszország kénytelen lesz csökkenteni a szállítást, és erről Moszkva hamarosan tájékoztatni szándékozik nyugat-európai partnereit. Oroszország nem adhatja a gázt Ukrajnának az idei áron, már csak azért sem, mert Kijev már most is feleannyiért kapja az orosz gázt, amennyiért Európában vehetne – mondta.

További adókönnyítéseket ígért a kőolajipari társaságoknak, amelyek – mint mondta – jelentős vesztességeket szenvednek el az olaj világpiaci árának esése miatt. Kifejtette: a legutóbbi napokban hosszabb idő óta először növekedtek Oroszország tartalékai. Az eredetileg 7,5 százalékosra tervezett gazdasági növekedés azonban csak 6,8-6,9 százalékot tesz majd ki idén a válság miatt. Elismerte, hogy a válság növelte az inflációt, mivel a likviditás fenntartását szolgáló állami támogatások az árak növekedéséhez vezettek.

Ugyanakkor az első tíz hónapban a reálbér 12,6 százalékkal, az átlagos nyugdíj reálértékben 12 százalékkal – de abszolút összegben mintegy 25 százalékkal – nőtt, az ipari termelés növekedése 4,8 százalékot, és az évek óta rekorderedményeket elérő mezőgazdaság növekedése 8,8 százalékot tett ki. Problémának nevezte az infláció növekedését, amely az első 11 hónapban 12,5 százalék volt, s év végéig várhatóan eléri a 13 százalékot.

Az éves eredményeket a válság ellenére jónak mondta, s hangsúlyozta, hogy a kormány nem szándékozik átdolgozni korábbi gazdasági terveit. Hozzátette: az országnak minden esélye megvan arra, hogy egészében, s állampolgárai a lehető legcsekélyebb mértékben szenvedjék meg a válságot. Megígérte, hogy a szociális téren hozott döntéseket kivétel nélkül teljesíteni fogja a kormány.

Putyin elnökként vezette be, hogy évente egyszer élő adásban válaszol a nép kérdéseire. A Beszélgetés Vlagyimir Putyinnal című műsort az állami tévéállomások és több rádió is közvetítette, valamint interneten is követhető volt. A kérdéseket ingyenes telefonszámon és interneten, továbbá a dumában több mint kétharmados többséggel bíró, Putyin által vezetett Egységes Oroszország párt közkapcsolati irodáiban lehetett feltenni.

A műsort mindeddig sok bírálat érte, amiért a kérdéseket előre gondosan megrostálták és megszerkesztették, Putyinnak soha nem kellett kellemetlen felvetésekre válaszolni, viszont sok telefonálótól halhatta személye dicséretét, de a Kreml e bírálatokat rendszeresen visszautasította.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik