Nagyvilág

Kína ismét kirohant a dalai láma ellen

Peking egyértelművé tette, hogy nem lát lehetőséget a dalai láma tibeti autonómiaköveteléseinek felkarolására, és az állami médián keresztül elítélte pénteken a tibeti vallási vezető ezzel kapcsolatos álláspontját.

Az Új Kína hivatalos hírügynökségben két kommentár is megjelent azzal kapcsolatosan, hogy a dalai láma magas szintű autonómiát követel Tibetnek. Az írások a tibeti vezető és Nicolas Sarkozy francia elnök szombaton esedékes lengyelországi találkozója előtt láttak napvilágot. Kína korábban a találkozóra hivatkozva visszalépett az Európai Unióval hétfőre tervezett csúcstalálkozótól.

Az Új Kínában megjelent kommentárok azt állítják: a dalai láma nem hajlandó tudomást venni azokról a vallási és politikai szabadságjogokról, amelyekkel a kínai hatóságok ruházzák fel a tibetieket. Az autonómiakövetelések elfogadása veszélyes etnikai tagolódás kockázatával jár – írják.

A Kínán belüli „etnikai regionális autonómia zászlaját lobogtatva”, és ragaszkodva az úgynevezett „nagyobb Tibet” és “magas szintű autonómia” politikai követeléséhez, a dalai láma teljes mértékben sérti a tibetiek alapvető érdekeit – olvasható az egyik kommentárban. Szerepel benne az a vád is, hogy a vallási vezető megpróbálja visszaállítani Tibetben a teokráciát. A cikkek emlékeztetnek arra, hogy Tibetben 1780 buddhista kolostor és szentély van, ahol 46 ezer szerzetes és szerzetesnő szolgál. A valódi vallásszabadság nélkül ez lehetetlen lenne – írta az Új Kína hírügynökség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik