Nagyvilág

Fico elutasította Gyurcsány pontjait

A szlovák miniszterelnök elutasította magyar partnere hatpontos javaslatcsomagját, amelyet a novemberi révkomáromi találkozón fogalmazott meg Gyurcsány Ferenc kisebbségi kérdésekben.

A magyar kisebbség jogai az alkotmány és más törvények által is biztosítva vannak Szlovákiában, s ez a kisebbségvédelmi rendszer egyike a legjobbaknak Európában – jelentette ki Fico a szlovák kormány szerdai ülése után. Szavai szerint Gyurcsány Ferenc indítványai elfogadhatatlanok. Válasza mind a hat pontban elutasító, s már tájékoztatta is erről kormánya tagjait is.

„Nem látunk semmiféle okot újabb kisebbségi törvények elfogadására” – jelentette ki Fico. Szlovákia már most is széleskörűen finanszírozza a magyar kisebbségi iskolákat, oktatási intézményeket, ezért elutasítja a magyar kisebbség támogatásának növelését. Pozsony határozottan elutasította a magyar kormányfő azon javaslatát is, hogy a két ország kisebbségi iskoláiban kölcsönösen használhatóak legyenek az anyaországban kiadott tankönyvek.

Nem találkozott Fico megértésével Gyurcsány azon javaslata sem, hogy a két ország politikusai fogadjanak el nemzeti-nemzetiségi magatartáskódexet, s hozzanak létre úgynevezett becsületbíróságot, amely a kódex megsértése esetén állást foglalhatna. Fico szerint a szlovák jogrend erős, s az ilyen, jogilag nehezen meghatározható testület felállítása sehová sem vezetne. A szlovák kormányfő elvetette azt az indítványt is, hogy a felek közösen kezdeményezzenek független vizsgálatot, ha az egyik országban megsértik a nemzeti kisebbségek jogait. Fico úgy véli: a gyakorlatban jól működik a szlovák-magyar vegyes bizottság.

Fico szerint “„értetlenséget” váltott ki Pozsonyban, és a kormány számára elfogadhatatlan az a magyar követelés, hogy változtassák meg, illetve nyilvánítsák semmissé a szlovák törvényt, amely tiltja más országok nemzeti jelképeinek használatát a szlovákiai belföldi sportrendezvényeken. A dunaszerdahelyi DAC-Slovan labdarúgó-mérkőzésen lejátszódott botrányos események után elfogadott törvény minden ország jelképeire érvényes – állította a szlovák kormányfő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik