Külföld

Szili szerdán tárgyal szlovák kollégájával

admin
admin

2008. 12. 02. 18:07

Szerdán délután találkozik egymással Szili Katalin, a magyar, és Pavol Paska, a szlovák parlament elnöke Komáromban.

Az Országgyűlés tájékoztatása szerint az egyórás tanácskozáson – amelyen áttekintik a magyar-szlovák kapcsolatokat, és ezen belül a két ország parlamenti együttműködését – ott lesz Zatykó János Komárom szocialista polgármestere, valamint Heizer Antal, a Magyarország pozsonyi nagykövete is.

Szili Katalin és Pavol Paska egyik témája várhatóan a szlovák parlament által elfogadott, a Kárpát-medencei magyar Képviselők Fórumát (KMKF) elítélő döntés lesz.

Pavol Paska, a szlovák Nemzeti Tanács elnöke a döntés előtt tájékoztatta Szili Katalint az előterjesztésről, és felvetette a párbeszéd lehetőségét, később azonban ez – a magyar házelnök válaszlevele ellenére – nem jött létre.

Szili Katalin október végén sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a szlovák parlament ilyen előzmények után elkezdett tárgyalni a javaslatról. Akkor azt indítványozta, hogy a két ország közötti vitás kérdéseket – a magyar-szlovák alapszerződésnek megfelelően – kétoldalú párbeszéd útján oldják meg.

A szlovák parlament november 4-én elfogadta azt a határozatot, amely szerint a szlovák törvényhozás elfogadhatatlannak tartja, hogy a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) képviselői részt vegyenek egy másik ország parlamentje, ez esetben a Magyar Országgyűlés égisze alatt létrehozott testület, a KMKF munkájában.

Szili Katalin ezután többször nyilatkozott arról, hogy szívesen tárgyalna Pavol Paskával, aki azonban időhiányra hivatkozva akkor nem adott neki időpontot.

Eközben Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának fideszes elnöke politikai nyilatkozat elfogadását kezdeményezte a szlovákiai magyarellenes megnyilvánulásokról. Ennek oka részben a KMKF-ről szóló szlovák parlamenti határozat, részben a november 1-i dunaszerdahelyi szurkolóverés volt.

A politikus azt követően is fenntartotta javaslatát, hogy Gyurcsány Ferenc magyar és Robert Fico szlovák kormányfő találkozott egymással, és közös nyilatkozatot fogadtak el november 15-én Révkomáromban. A közös nyilatkozatban nincs szó a KMKF-ről.

A parlamenti frakciók a fideszes tervezettel kapcsolatban abban állapodtak meg, hogy az addig nem kerül az Országgyűlés napirendjére, amíg a Szili Katalin házelnök, és Sólyom László államfő nem találkozik szlovák partnerével. A dokumentumról azóta is ötpárti egyeztetés zajlik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.