Nagyvilág

Nem politizálhat a thai kormányfő

A thaiföldi alkotmánybíróság kedden elrendelte a hat kormánypártból háromnak a feloszlatását a tavalyi választásokon elkövetett csalások miatt, egyúttal öt évre eltiltotta a politikától Szomcsai Vongszavat kormányfőt.

A bíróság döntésével gyakorlatilag megbuktatta a kormányt. A miniszterelnök – aki továbbra is az északi országrészben, Csiang Mai városban tartózkodik – azonnal bejelentette, hogy elfogadja a taláros testület döntését. Átmenetileg az első miniszterelnök-helyettes látja el a kormányfői teendőket.

Új pártot alapítanak az el nem tiltottak

A legnagyobb kormánypárt – a három feloszlatott párt egyike -, a Népi Erő Pártja (PPP) bejelentette, új pártot alapítanak azok a tagjai, akiket az alkotmánybíróság nem tiltott el a politikai szerepvállalástól. Az új párt december 8-án fogja kezdeményezni a szavazást az új miniszterelnök személyéről.

A Népi Szövetség a Demokráciáért (PAD) ellenzéki pártszövetség közölte, hogy szerdán beszüntet minden kormányellenes tiltakozó megmozdulást.

350 ezren rekedtek Bankokban

A ellenzéki tüntetők – több ezren – egy hete tartják megszállva a nagy bangkoki repülőtereket, köztük a nemzetközi légikikötőt. Tiltakozó akciójuk miatt mintegy 350 ezer utas rekedt az ázsiai országban, köztük 250 ezer külföldi. A kormányfő távozását követelték. Azt mondták róla, sógorának, Thaiföld előző miniszterelnökének – tulajdonképpeni célpontjuknak -, a két éve korrupciós vádak miatt távozni kényszerült Thakszin Sinavatrának a bábja.

“Győztünk, céljainkat elértük” – jelentette ki az ellenzéki mozgalom alapítója. Szondhi Limthongkul hozzátette, hogy december 3-án tíz órától (közép-európai idő szerint hajnali 4 órától) fújják le a tüntetéseket és a politikai nagygyűléseket.

Felszámolják a Szuvarnabhumi nemzetközi repülőtér és a Don Muang belföldi légikikötő blokádját is. Talán már pénteken újra közlekedhetnek az utasszállító repülőgépek, de csak szerdán lehet majd tudni erről közelebbit. Az első teherszállító gép már kedden a levegőbe emelkedett a bangkoki nemzetközi repülőtérről.

A magyarok fele hazajutott

A Thaiföldön rekedt és a bangkoki nagykövetségen bejelentkező magyarok közel felének már sikerült hazautaznia – közölte kedden Balogh András nagykövet az MTI telefonos megkeresésére. A diplomata elmondta, hogy a magyar képviseletet több mint száz magyar állampolgár kereste fel.

Körülbelül a felüknek sikerült olyan tanácsokat adni vagy olyan légitársaságokkal összehozni őket, hogy annak eredményeképpen elutazhattak. Azoknak, akiknek ez nem sikerült, a külképviselet megadta azoknak a szállodáknak a névsorát, ahova mehetnek.

A bangkoki kormány a szállodák többségében egy bizonyos összegig fedezi a számlákat, a magyaroknak így nincs olyan problémájuk, hogy nincs fedél a fejük fölött – mondta a nagykövet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik