Nagyvilág

Mumbai vérfürdő: India nem készül megtorlásra

India nem fontolgat katonai válaszlépést a mumbai (Bombay) merényletekre, Iszlámábád pedig közös testület felállítását javasolja a terrorcselekmények kivizsgálására.

„Senki sem beszél katonai akcióról” – szögezte le Pranab Mukherdzsi indiai külügyminiszter, amikor újságírók arról kérdezték, milyen lépésekhez folyamodhat India válaszul a terrortámadásokra. Az újdelhi külügyminisztérium közölte, hogy a tárca hétfőn jegyzéket adott át a pakisztáni nagykövetnek, s ebben tudatta: „pakisztáni elemek” követték el a 188 halálos áldozatot követelő vérengzést.

Pakisztáni merénylők

A névsorban mintegy ötven ember neve szerepel, így Davúd Ibrahimé, az 1993-as mumbai merényletek kitervelőjéé, aki az Indiában körözött személyek listáját vezeti. Úgy tudni, hogy Pakisztánban él, amit Iszlámábád tagad. Az indiai nyomozó hatóságok szerint a szóban forgó szervezet hónapokon át készítette fel a mumbai merénylőket a terrorcselekményre, és Ibrahim volt a támadók egyik pénzelője.

A pakisztáni tájékoztatási miniszter kedden csak annyit mondott, hogy „válaszolni fognak az indiai jegyzékre”. Juszuf Raza Gilani pakisztáni miniszterelnök pedig közölte: Indiának bizonyítékot kell szolgáltatnia arra a vádjára, hogy pakisztániak voltak a mumbai merénylők.

Közös nyomozás

Mahdum Sah Mehmud Kuresi pakisztáni külügyminiszter azt javasolta kedden Indiának, hogy a két ország alakítson közös testületet a mumbai vérengzés kivizsgálására. Iszlámábád szombaton még olyan döntést hozott, hogy az előzetes bejelentés ellenére mégsem küldi Indiába a pakisztáni titkosszolgálat vezetőjét segítségül a mumbai merénylet körüli nyomozásban, hanem csak egy egyszerű ügynök utazott a szomszéd országba. Gilani kedden cáfolta, hogy nézeteltérések lennének kormánya és a hadsereg között.

Juszuf Raza Gilani ugyancsak cáfolta azokat az értesüléseket, amelyek szerint a pakisztáni hadsereg visszavonhatja egységeit az északnyugati területekről, ahol az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő tálibok ellen harcolnak, hogy átvezényeljék őket az Indiával határos keleti zónába.
Közben egy újabb merényletről érkezett hír Indiából.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik